Impagliazzo: el Papa mostra un gran coratge. El destí de la guerra és a Moscou

Impagliazzo: el Papa mostra un gran coratge. El destí de la guerra és a Moscou

El president de la Comunitat de Sant'Egidio assegura que oferir-se a visitar el líder rus també és realisme. La pau començarà quan hi hagi algú que convenci Putin que aturi les hostilitats.

Lesparaules del Papa mostren un home que pateix profundament el desastre de la guerra, els morts, la destrucció d'un país i l'exili de milions de refugiats. I també són les paraules d'un home que no fa altra cosa que buscar la pau”. Així és com Marco Impagliazzo llegeix l'entrevista de Francesc al Corriere della Sera. El president de la Comunitat de Sant'Egidio assegura que està “molt impressionat” per la petició del Papa a Putin de reunir-s'hi. Un acte “de gran coratge, de gran generositat i també de gran realisme”.
Vol explicar-nos en quin sentit?
El destí d'aquesta guerra és a Moscou i, per tant, cal anar-hi per tocar el cor de Putin i posar fi a aquesta massacre. Gran valentia i gran generositat perquè el Papa s'exposa personalment com a home de pau. I també realisme, perquè la pau començarà quan algú convenç Putin que aturi les hostilitats.
És possible reunir-se amb Putin després de la cancel·lació de la reunió amb el patriarca Kiril?
Sabem que el Papa dona molta importància a les relacions ecumèniques, però com es veu també a l'entrevista, va quedar sorprès per l'actitud de Kiril davant d'aquesta guerra. I, per tant, proposar anar directament a Putin també és una manera de “salvar” l'Església ortodoxa russa de l'excessiva dependència de la lògica política del Kremlin. És clar que en el món ortodox les Esglésies s'identifiquen molt més amb l'Estat que l'Església catòlica, que és universal. Però Roma té la primacia de la caritat entre les Esglésies i el Papa també exerceix aquesta primacia de l'amor quan demana al patriarca de Moscou que camini el camí de la pau.
Quina és, doncs, la tasca dels líders religiosos?
Pregar per la pau i no per la victòria. Avui, però, els cristians tant a Ucraïna com a Rússia es veuen obligats, en certa manera, a pregar per la victòria. El Papa vol revertir aquest patró.
Va en aquesta direcció haver escoltat els consells del cardenal Krajewski sobre el Via Crucis al Coliseu?
El Papa és un home que escolta. D'alguna manera, el fet d'escoltar un suggeriment que ve d'un enviat especial seu a aquelles terres demostra que no hi ha posicions ideològiques a defensar, sinó el gran bé de pau que cal protegir. El Papa també escolta. És un signe d'humilitat i gran saviesa.
Què cal esperar de Putin ara?
Putin no va voler escoltar la proposta de treva del Papa. I això és, sens dubte, un punt negatiu. Espero que almenys tingui la cortesia i el respecte d'atendre aquesta sol·licitud de reunió. Al cap i a la fi, Francesc no demana res més que poder dir-li el que pensa. Crec que seria molt important que Putin escoltés la veu del Papa.
Aquest gest pot ser un incentiu perquè les organitzacions internacionals facin més per acabar amb el conflicte?
El Papa no és un líder polític, sinó una figura espiritual. Però pot obrir el camí perquè la política avanci finalment cap a l'horitzó de la pau i la reconstrucció a Ucraïna. Recordem que Putin va rebre recentment el secretari general de l'ONU i després vam poder presenciar un petit corredor humanitari. Espero que la iniciativa de Francesc sigui un estímul per a la comunitat internacional i especialment per a l'ONU.
Com podem acompanyar el Papa en aquesta conjuntura?
La pregària per la pau que ens demanes és molt important. En lloc de dividir-nos entre pro-ucraïnesos i pro-russos, hem d'estar units en pregària i solidaritat amb el poble ucraïnès.

[Traducció de la redacció]


[ Marco Impagliazzo ]