Conferentie: De interreligieuze dialoog, een instrument voor de oplossing van conflicten en verzoening.

Sant'Egidio brengt de Geest van Assisi naar het Europees Parlement. De leerschool van Albanië.

Op uitnodiging van de Interculturele groep van de Europese Volkspartij (EVP), stelde de gemeenschap van Sant’Egidio op dinsdagmorgen in het Europees Parlement de vruchten voor van dertig jaar interreligieuze dialoog in de geest van Assisi.

Met deze term wordt verwezen naar de historische ontmoeting tussen de leiders van de christelijke Kerken en de grote wereldgodsdiensten die plaastsvond op 27 oktober 1986, op uitnodiging van paus Johannes Paul II, in de stad van St. Fanciscus. De gemeenschap van Sant’Egidio heeft zich in de daaropvolgende decennia steeds ingezet om deze geest van broederlijke dialoog tussen mensen en godsdiensten te bewaren en te versterken.

 De sessie werd ingeleid door de vice-voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani. Een eerste panel, voorgezeten door Europees parlementslid György Hölvényi (Hongarije), werd gewijd aan Albanië. In de Albanese hoofdstad Tirana vond in september 2015 de ontmoeting plaats tussen religieuze leiders voor de vrede “in de geest van Assisi”. Verscheidene sprekers van het panel, afkomstig van verschillende godsdiensten en politieke strekkingen, legden uit hoe Albanië een model kan zijn van vreedzaam samenleven in Europa. Onder hen bevond zich ook de burgemeester van Tirana, Erion Veliaj. Alberto Quattrucci van de gemeenschap van Sant’Egidio lichtte toe hoe de interreligieuze dialoog van ontegensprekelijk belang is voor de opbouw van het Europa van de toekomst. 

Het tweede panel, voorgezeten door Europees parlementslid Mairead McGuinness (Ierland), was gewijd aan de volgende bijeenkomst die zal plaatsvinden van 18 tot 20 september 2016, opnieuw in Assisi, ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de geest van Assisi. Maar welke zijn dan de vruchten van de dialoog, in een wereld die in de ban is van de angst voor het terrorisme en voor de botsing tussen de godsdiensten? Volgens Jan De Volder ziet men de vruchten in de preventie van zoveel geweld dat had kunnen losbarsten, maar ook in de politieke verzoeningsprocessen zoals in Mindanao (Filippijnen) of in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Oded Wiener uit Israël en Abdelmajjid