De humanitaire corridors voorgesteld in het Europees Parlement: Een “best practice” dat gerepliceerd kan worden in andere landen van de Unie.

 

Op hetzelfde ogenblik dat de Europese wereld zich boog over de betekenis van de nieuwe muur waarvoor Brexit zorgt, stelde de Gemeenschap van Sant’Egidio in het Europees parlement een nieuwe ‘brug’  voor: die van de Humanitaire Corridors.

 Op uitnodiging van Antonio Tajani, vice-president van het Europees Parlement, en onder voorzitterschap van Hilde Kieboom, vice-voorzitter van de Gemeenschap van Sant’Egidio, vond een conferentie plaats met als titel  “The humanitarian corridors: a replicable civil society initiative in the migrant crisis”.

 Voor een talrijk en aandachtig publiek, onder wie verschillende Europarlementariërs van verschillende landen (Italië, België, Hongarije, Polen) en van verschillende fracties (EVP, ESP, Groenen), zetten Mauro Garafolo van Sant’Egidio en Paolo Naso van de Federatie van Evangelische kerken in Italië de natuur van het project uiteen, dat de afgelopen weken al meer dan driehonderd Syrische vluchtelingen uit Libanon naar Italië overvloog. Ze maakten duidelijk hoe groot het verschil is, in termen van menselijkheid en veiliigheid, om voor kwetsbare vluchtelingen, op legale manier veiligheid te kunnen vinden in Europa, op basis van een humanitair visum, met een veilige luchtbrug en met een verzekerde opvang en integratie.

De organisatoren voorzien dat voor het einde van het jaar duizend tot vijftienhonderd kwetsbare vrouwen, mannen, ouderen en kinderen in veiligheid kunnen worden gebracht.

 Volgens Eugenio Ambrosi, directeur van de International Organization for Migration (IOM), bestaat er trouwens niet iets als een ‘vluchtelingencrisis’, maar alleen een ‘crisis van de solidariteit en de opvang van Europa’ omdat volgens hem het migrantenvraagstuk perfect beheersbaar is.

 Giulio di Blasio van het Cabinet van Federica Mogherini, Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie en vice-president van de Europese Commissie, onderlijnde de originaliteit van het initiatief van de ‘humanitaire corridors’, dat tot stand kwam door een actieve partecipatie van kerken en de burgermaatschappij.

 

Vice-president Tajani en alle sprekers spraken de wens uit dat dit initiatief zou worden ondersteund als een ‘best practice’ en zou kunnen worden overgenomen en gereplicieerd in andere Europese lidstaten.

 

 Pers

www.cathobel.be/2016/06/29/bonne-pratique-couloirs-humanitaires-pourrait-etre-reproduite/