A Sant’Egidio közösség székhelyén a Közép-afrikai Köztársaság képviselői aláírták a fegyverszüneti egyezményt

Június 20-án délelőtt Rómában, a Sant’Egidio közösség székhelyén írták alá azt a fontos politikai megállapodást, amely megnyitja az utat a béke felé a Közép-afrikai Köztársaságban, egy olyan országban, amelyet évek óta polgárháború sújt, ahol a súlyos belső feszültségek sok halálos áldozatot követeltek és emberek ezreit kényszerítettek menekülésre. Az azonnali tűzszünetet elrendelő megállapodást a Sant’Egidio közösség közvetítésével érték el, amely évek óta munkálkodik a megbékélésért az országban az ENSZ megfigyelői, Parfait Onanga-Anyanga ENSZ-megbízott, az Európia-Unió és az olasz kormány részvételével.

A megállapodás, amelyet az országban jelen lévő számos politikai-katonai csoport képviselői és Tuadéra elnök küldöttei írtak alá, miután három intenzív napon (és éjszakán) át folytattak tárgyalásokat – három fontos dologra koncentrál – számolt be egy sajtótájékoztatón Marco Impagliazzo, a Sant’Egidio közösség elnöke. – Politikai szinten, a biztonság szempontjából és gazdasági, humanitárius, szociális szinten határoz meg intézkedéseket. A megállapodás tűzszünetet rendel el az ENSZ ellenőrzése alatt, és kifejezi a felek akaratát, hogy tiszteletben tartják az ország területének integritását, biztosítják az ország újjáépítésében részt vevő minden politikai-katonai csoport képviseletét, elismerését; kimondják, hogy tiszteletben tartják az elnökválasztás és a 2016-os törvényhozási választások eredményeit és általánosságban azt a munkát, amely a kiengesztelődés folyamatát hivatott felépíteni. 

A biztonság terén a megállapodás garantálja az emberek és a javak szabad mozgását, az államhatalom helyreállítását az ország egész területén. Gazdasági, humanitárius, szociális szinten többek között arra kötelezték el magukat a felek, hogy részt vesznek az újjáépítésben, megvédik az országban jelen lévő hazai és nemzetközi civil szervezeteket.

Részletes ütemtervet dolgoztak ki a válságból való kilábalásra, amelyet egy mindenki egyetértésével felállított, választott bizottság ellenőriz. Ebben részt vesz a Sant’Egidio közösség is, amelynek a megállapodás szövegében köszönetet is mondanak „értékes közvetítő tevékenységéért”.

A megállapodás ünnepélyes aláírásánál jelen volt Andrea Riccardi, a közösség alapítója is. Az Úrangyala-imádság után a Szent Péter téren Ferenc pápa üdvözölte a kezdeményezést és felidézte történelmi jelentőségű látogatását a Közép-afrikai Köztársaságban 2015 novemberében, valamint arra bátorította a megbeszélésen részt vevő feleket, hogy mozdítsák elő és erősítsék meg a békefolyamatot.