news

Sant’Egidio viert 49ste verjaardag in Antwerpen

5 Mei 2017 - ANTWERPEN, BELGIË

Belgium

Deel Op

Op zondag, 30 april 2017 vond in de Antwerpse OLV-kathedraal een feestelijke viering plaats voor de 49ste verjaardag van Sant’Egidio.

Het bonte ‘volk van Sant’Egidio’ was samengekomen: jongeren, ouderen, kinderen, Roma, nieuwkomers,… Voorzitter Hilde Kieboom wees er in haar dankwoordje op hoe de Gemeenschap van Sant’Egidio, in Antwerpen en elders in de Lage Landen, bouwt aan een nieuw ‘wij’, dat inclusief is en niemand uitsluit.

De viering werd voorgegaan door kardinaal Jozef De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Ook de Antwerpse bisschop Johan Bonny en de Luikse bisschop Jean-Pierre Delville gingen mee voor, net zoals een heel aantal priesters. Voorts waren er oecumenische vertegenwoordigers van een groot aantal orthodoxe en protestantse kerken, onder wie Metropoliet Athenagoras van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel.

In zijn homilie verwees kardinaal De Kesel naar de roeping van Sant’Egidio: “Toen Dietrich Bonhoeffer gevangen zat omwille van zijn solidariteit en zijn strijd tegen de naziterreur, dacht hij na over de toekomst van het christendom. Hij schreef dat het dan op slechts twee zaken zou aankomen: bidden en het goede doen. Het is de roeping van Sant’Egidio, van elk van ons en van de kerk vandaag.”

Na de viering volgde nog een feestelijke receptie in het Huis van Sant’Egidio aan de Kammenstraat, waar ook vertegenwoordigers van de joodse en islamitische gemeenschappen van de stad en het land aanwezig waren.

Voor foto’s en teksten, klik hier (doorklikken naar www.santegidio.be en juiste nieuws)