ECO-SOLIDARITEIT

We combineren ecologie en solidariteit, tegen de cultuur van het afdanken in, om velen te helpen.

De rijkdom of armoede van een samenleving kun je ook meten aan de hoeveelheid afval die zij produceert. In rijke samenlevingen gooit men ook dingen weg die nog gebruikt kunnen worden, zeker door iemand anders. Het weggooien van gebruikte zaken wordt een probleem. Het is ook een extra oorzaak van vervuiling.

Verzamelen, selecteren, hergebruiken: woorden van eco-solidariteit.

Zo heeft de Gemeenschap van Sant'Egidio een nieuwe manier gevonden om vele mensen in vele landen die in de problemen zijn te helpen, door hun die dingen te geven die de samenleving weggooit. Zo wordt een doorgang gecreëerd uit de 'cultuur van het afdanken' naar een 'cultuur van hergebruik'.

De Eco-solidaire Stad, in Rome, is een groot centrum dat beheerd wordt door de Gemeenschap. Allerlei voorwerpen en objecten (van kleding tot meubels, van dekens tot oude LP's) krijgen een nieuwe waarde door de solidariteit. Alles wat verdeeld kan worden onder de armen, dichtbij of ver weg, wordt opgeslagen en later overhandigd. Alles wat verkocht kan worden als modern antiek of vintage, wordt verkocht en de opbrengsten worden gebruikt voor de ondersteuning van activiteiten of initiatieven van samenwerking in het zuiden van de wereld.

Ook in vele andere steden in Italië en in Europa - Genua, Napels, Warschau, Moskou, Antwerpen, Apeldoorn, om maar enkele voorbeelden te noemen - heeft Sant'Egidio centra geopend waar men kan bijdragen aan deze uiterst nuttige activiteiten van inzameling en hergebruik.

Een andere acitviteit die ecologie en solidariteit combineert is de 'Rigiocattolo', de verkoop van gebruikt speelgoed door kinderen en jongeren van de Scholen van Vrede en door de Jongeren van Vrede. Elk jaar voor en na Kerstmis wordt dit in diverse steden georganiseerd om het programma DREAM voor de genezing van AIDS in Afrika te steunen.

 

 

VOOR MEER INFORMATIE KUNT U HET FORMULIER INVULLEN