De laatste groet van Parijs aan Laurent, de jonge Ivoriaan die "stierf aan de hoop" toen hij probeerde Europa te bereiken

"We zijn hier samengekomen om Laurent Barthélémy te gedenken en om hem en zijn vader nabij te zijn, met de geurige olie van ons medeleven, onze genegenheid en ons gebed, als een balsem voor het leven en de door van Laurent Barthélémy en voor heel zijn familie, en voor het verdriet van al zijn vrienden in de wijk van Yopougon.

Met deze woorden vol tederheid begon Valérie Régnier van de Gemeenschap van Sant’Egidio op donderdag 20 februari het gebed bij het lichaam van Laurent Barthélémy, de jonge Ivoriaan van 14 jaar oud, "gestorven aan de hoop" toen hij probeerde Europa te bereiken, wiens levenloze lichaam werd teruggevonden in het onderstel van een vliegtuig op het vliegvel van Parijs op 8 januari.

De droom van Laurent Barthélémy om naar Frankrijk, naar Europa te gaan, was een droom van vrede, eenheid, toekomst, zoals voor zoveel Afrikaanse kinderen. De afgelopen dagen - die werden georganiseerd met steun van de Gemeente Parijs en de Ambassade van Ivoorkust in Frankrijk - zag zijn vader Marius Ani de schoonheid van de stad voor de eerste keer en begreep hij de droom die zijn zoon hiertoe had bewogen. Hij vroeg hardop om vergeving omdat hij niet in staat was geweest hem te begrijpen, om dat hij zijn verantwoordelijkheid als vader niet had kunnen waarmaken en niet alles voor hem had kunnen doen.

"We mogen niet bang zijn voor deze droom", zei Valérie Regnier tijdens het gebed dat plaatsvond in het forensisch-medisch instituut in Parijs in aanwezigheid van zijn vader, van de jongeren van vrede en van veel vrieden van de Gemeenschap van Sant'Egidio. "In tegendeel, we moeten hem koesteren en geduldig proberen om hem iedere dag overal waar te maken. In Europa en in Afrika. Overal, in alle buitenwijken waar we kunnen bouwen aan bruggen van solidariteit, menselijkheid en broederschap en waar we de muren van egoïsme, onverschilligheid en nationalisme kunnen slechten."

Marius vertrok vrijdag met het stoffelijk overschot van zijn zoon naar Ivoorkust, en werd daar verwelkomd door de Gemeenschap van Sant'Egidio in Abidjan, die daar werkt aan de bevordering en verspreiding onder jongeren van een nieuwe cultuur van solidariteit, om een toekomst mogelijk te maken in Afrika, door middel van bijeenkomsten op scholen, in het bijzonder in de wijk van Yopougon waar Laurent leefde, met als thema 'Verspil je leven niet!'