news

Vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen door Sant'Egidio in de Tsjechische Republiek

10 Maart 2022 - PRAAG, TSJECHIË

Ukraine
PeaceHumanitarian emergencies

Deel Op

Het aantal Oekraïense vluchtelingen in Tsjechië neemt, ondanks het feit dat het land geen grens heeft met Oekraïne, met de dag toe. Op dit moment zijn meer dan 130.000 mensen via Polen of Slowakije het land binnengekomen. Om deze reden zijn de Gemeenschappen in Tsjechië begonnen Oekraïense burgers te verwelkomen en te helpen integreren.

Tegelijkertijd mogen we de vluchtelingen uit Afghanistan niet vergeten die in augustus 2021 in de Tsjechië zijn aangekomen. Dit zijn verschillende families die voor de ambassade of het Tsjechische contingent in Afghanistan werkten. Ondanks hun sterke banden met de Tsjechië worden zij meer dan zes maanden later nog steeds afgezonderd vastgehouden in een opvangcentrum in de buitenwijken van de stad Usti nad Labem in Noord-Bohemen. De procedure om hun de vluchtelingenstatus te verlenen is nog niet voltooid.

Hun isolement is echter overwonnen door hun vriendschap met de gemeenschap van Praag, die de afgelopen maanden is gegroeid door ontmoetingen, briefwisseling en bezoeken. Onlangs hebben zij hen opnieuw bezocht, voedselhulp gebracht en samen de nodige kleding gekocht. "In de oorlog in Oekraïne zie ik de verschrikking van de oorlog in Afghanistan, maar jullie zijn een teken dat de mensheid nog bestaat en dat niemand, ook wij niet, in de steek wordt gelaten", zei Mohammad. Een dag samen wordt zo een familiefeest dat troost en hoop geeft.