Kerstmis met Oekraïners in ons hart: het genereuze en niet aflatende werk van de Gemeenschap in Oekraïne, in een video uit Ivano-Frankivsk

Zeshonderd ton aan hulp, ter waarde van meer dan 10 miljoen euro.
Dit is wat de Gemeenschap van Sant'Egidio tijdens de oorlog vanuit Italië en andere Europese landen naar Oekraïne stuurde.
De hulp bereikt ontheemden en gezondheidsinstellingen in de verschillende door de oorlog getroffen regio's van Oekraïne.
In Kiev, Lviv en Ivano-Frankivsk zijn hulpcentra in bedrijf, waar mensen eerste levensbehoeften en levensmiddelen kunnen krijgen. Bij het distributiepunt in Ivano-Frankivsk zijn altijd veel mensen. Sinds het begin van de oorlog zijn honderden mensen gekomen, die gedwongen werden hun huizen te verlaten en naar het westen van Oekraïne te verhuizen. Een jonge moeder met haar baby, Olena, kwam een paar maanden geleden van Kharkiv naar Ivano-Frankivsk. Ze moest vier dagen reizen om in Pricarpazia [de Ivano-Frankivsk regio] te komen.
Ze zegt: "Het was verschrikkelijk. Ik denk dat ik een hele maand niet geslapen heb. Ik was zo moe... Ik werd wakker bij elk gesis van de trein. Ik was bang voor mijn zoon, ik was bang voor iedereen. Ik wil niet dat iemand ziet wat wij zagen. Hartelijk dank, dat deze stad ons verwelkomt, ons heeft verwelkomd. Wij zijn de vrijwilligers zeer dankbaar voor hun hulp."

Vitalij, ontheemd uit de stad Liman in de regio Doneck. Zijn stad is bezet, de infrastructuur is verwoest, dus is hij gedwongen de winter door te brengen in Ivano-Frankivsk: "Er is geen elektriciteit, geen gas. Ze zeggen dat mijn huis is als een lege doos, geplunderd, omdat ze overal naar binnen gaan en wat ze niet verscheuren, stelen ze."

Vitalij, Olena en vele andere ontheemden komen regelmatig voor hulp naar het centrum van Sant'Egidio. Hier worden levensmiddelen, warme kleding, schoenen, kleding en babyvoeding uitgedeeld. De vrijwilligers doen er alles aan om iedereen te voorzien van de eerste levensbehoeften. Ze geven ook steun en hoop op een betere situatie.

Olena, ontheemd uit Kharkiv:
"Ik ben met zwangerschapsverlof en heb geen middelen om mijn baby veel te geven, dus de vrijwilligers helpen ons..."

Olga komt ook uit de regio Donetsk. Toen haar stad bezet werd, werd haar huis verwoest. Eerst kregen zij en haar familie voedselhulp in het centrum van Sant'Egidio, maar toen besloot ook zij te helpen.

Olga Sidorova, ontheemd uit de regio Donetsk:
"Ik besefte dat ook ik mensen kan helpen. Nu werk ik, de vrijwilligers helpen. Hier vond ik veel vrienden, mensen zoals ik, in dezelfde situatie als mijn familie. Maar we hebben ons verenigd en nu helpen we. Dit helpt me om sterk te blijven, helpt me om hoop te hebben."


Het hulpcentrum in Ivano-Frankivsk functioneert sinds het begin van de oorlog. Zowel plaatselijke bewoners als ontheemden doen hier vrijwilligerswerk; vier keer per week delen zij hulp uit, praten zij, helpen zij de problemen van de ontheemden op te lossen.

Vladimir Shubinec, vrijwilliger:
"Tijdens deze periode besefte ik dat er veel mensen zijn die hulp nodig hebben en dat we ons in deze moeilijke tijd moeten mobiliseren om de mensen die hier werken te helpen."

Ivan Kharuk, coördinator van de Gemeenschap van Sant'Egidio in Ivano-Frankivsk:
"Toen we op dit moment in ons centrum werkten, beseften we dat onze hulp zeer concreet en noodzakelijk is. Ondanks de situatie in Oekraïne, ondanks het feit dat veel mensen hun huis hebben verloren, zijn ze nu hier en verkeren ze in andere sociale omstandigheden. Het is duidelijk dat wij hen zullen blijven helpen.
Onze vrienden in Italië en andere landen begrijpen de situatie en doen geweldig werk om op het juiste moment en effectief hulp te bieden aan allen die hulp nodig hebben in Oekraïne en vooral hier in Ivano-Frankivsk, waar zovelen uit door oorlog verscheurde regio's naartoe zijn getrokken."

Ljudmila Kharchenko, coördinator van het Sant'Egidio hulpcentrum:
"De Gemeenschap van Sant'Egidio helpt Oekraïne op grote schaal. We hebben berekend dat tot nu toe alleen al aan medicijnen 8,5 miljoen euro aan hulp is verstrekt en aan levensmiddelen 2,5 miljoen euro. De Gemeenschappen uit Rome, uit Europa steunen ons en beloven ons ook in de toekomst te helpen. We gaan vooruit."

Naast de hulp die in Oekraïne is verleend aan ontheemden uit oorlogsgebieden, ziekenhuizen en andere medische en sociale instellingen, heeft de Gemeenschap vele dialysepatiënten uit de oostelijke en zuidelijke regio's van het land geëvacueerd. Zij organiseerde de overbrenging van deze patiënten naar Italië, Duitsland, Polen, Tsjechië, Hongarije en Roemenië.
In Kiev, Lviv, Ivano-Frankivsk blijven hulpcentra voor vluchtelingen actief, waar honderden mensen in nood aankomen.
Ljudmila Kharchenko, coördinator van het Sant'Egidio hulpcentrum:
"Mensen komen bij ons en zeggen ons: -Jullie zijn de laatste mogelijkheid van hulp die we hier nog hebben in de benodigde vorm, d.w.z. stabiele en continue hulp.-.
We zoeken ook hulp voor deze mensen in de toekomst. Als het koud wordt, zullen we hen warme kleren kunnen geven en we hopen ook levensmiddelen te kunnen uitdelen. Deze mensen zijn erg hoopvol, ze wachten op deze hulp. We zien hoe belangrijk het voor hen is."

Om de activiteiten van de Gemeenschap van Sant'Egidio te steunen klik hier

VIDEO