EVENEMENTEN

Inwijding van het Memorial van de Nieuwe Martelaren: in de crypte van de basiliek van San Bartolomeo, herinneringen en relikwieën van hen die hun leven gaven voor het geloof

Op donderdag 23 maart werd in de basiliek van San Bartolomeo op het Tibereiland het Memorial van de Nieuwe Martelaren van de 20e en 21e eeuw ingehuldigd, een tentoonstellingsruimte die is ingericht in de crypte onder de basiliek en die teruggaat tot het jaar 1000, waar pelgrims en bezoekers meer te weten kunnen komen over de verhalen van hedendaagse martelaren.

De opening werd bijgewoond door kardinaal Blaise Cupich, aartsbisschop van Chicago en titulair van de basiliek, prefect Fabrizio Gallo, directeur van het Fondo Edifici di Culto van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, kardinaal Angelo De Donatis, vicaris-generaal van Zijne Heiligheid voor het bisdom Rome, kardinaal Marcello Semeraro, prefect van het Dicasterie voor de Heiligverklaringen, en professor Andrea Riccardi, stichter van de Gemeenschap van Sant'Egidio.

Het gebedenboek van Maximiliaan Kolbe en de stola van pater Pino Puglisi, de catechismus van de drie in Burundi omgekomen nonnen en het brevier van pater Jacques Hamel: dit zijn enkele van de relikwieën die bewaard worden in het Memorial van de Nieuwe Martelaren dat in Rome, in de basiliek van San Bartholomeo op het Tibereiland, is ingewijd. "Dit memorial is de voltooiing van de keuze van Johannes Paulus II om van deze basiliek de kerk van de martelaren van de 20e eeuw te maken," aldus de stichter van de Gemeenschap van Sant'Egidio, Andrea Riccardi, die eraan herinnerde dat de Poolse paus "het martelaarschap uit de eerste hand had gekend en wilde dat het niet werd vergeten. De vorige eeuw begon met de grote massamoord op de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk, en in diezelfde jaren begon het martelaarschap van de christenen in het voormalige Russische Rijk. Vandaag bespreken we de rol van het patriarchaat van Moskou in de oorlog in Oekraïne, maar we mogen niet vergeten," benadrukte Riccardi, "dat het een kerk van martelaren was."
Kardinaal vicaris Angelo De Donatis zei dat "het martelaarschap helaas weer actueel is geworden in de Kerk en nooit in de geschiedenis hebben we zo'n groot aantal mensen gehad die werden vervolgd omwille van het geloof." Monseigneur Fabio Fabene, secretaris van het Dicasterie voor de Heiligverklaringen, kondigde met het oog op het Jubeljaar 2025 de oprichting aan van een commissie voor het verzamelen van "namen en getuigenissen van mensen uit de 20e en 21e eeuw die de Kerk hebben opgebouwd met hun voorbeeld en vergoten bloed." Het evenement werd ook bijgewoond door kardinaal Blase Cupich van Chicago, wiens aartsbisdom financieel heeft bijgedragen aan de oprichting van het gedenkteken. "Martelaren," aldus de Amerikaanse kardinaal, "hebben de kracht om broederschap tussen de volkeren tot stand te brengen". Ter afsluiting van het evenement sprak prefect Fabrizio Gallo van het Fondo Edifici di Culto, die toezag op de restauratie en het herstel van de crypte waarin het memorial nu is ondergebracht.

De Basiliek van San Bartolomeo op het Tibereiland is een levende plaats van gebed en ontmoeting. Ze werd in 1993 toevertrouwd aan de Gemeenschap van Sant'Egidio en wordt bezocht door jongeren van middelbare scholen en universiteiten, die er vieringen en gebeden houden en de aangrenzende ruimten gebruiken voor activiteiten ten gunste van de armen. Na het Grote Jubeljaar 2000 wilde Johannes Paulus II dat de basiliek de gedenkplaats van de Nieuwe Martelaren zou worden. Sindsdien heeft de basiliek een honderdtal relikwieën ontvangen en wordt zij bezocht door pelgrims en gelovigen van alle christelijke denominaties. Het Memorial toont relikwieën en getuigenissen uit alle continenten van de martelaren van het communisme en het nazisme, van hen die werden gedood voor hun dienst aan de armen, de vrede en de dialoog, de martelaren van de gerechtigheid en de strijd tegen de maffia, de martelaren van missionarissen, de vervolgde christenen in het Midden-Oosten, te beginnen met de Armeniërs en de Syrische christenen die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden vermoord.

Video [IT]