EVENEMENTEN

"Een klein lichtje in de duisternis is genoeg. In Kyiv dacht ik dat de vrede begonnen was." Kardinaal Matteo Zuppi tot de jongeren van Global Friendship

Gebed in de Basiliek van de heilige Antonius van Padua

"Oorlog is de moeder van alle armoede en liefde brengt alle rijkdom en vrede. En ik moet jullie iets bekennen: ik ben naar Kyiv gegaan voor de missie die paus Franciscus mij heeft toevertrouwd om de vrede te helpen. Ik ben het opvangcentrum van de Gemeenschap gaan bezoeken. Ik ben trots, trots op onze broers en zussen van de Gemeenschap in Oekraïne, omdat zij in de duisternis van oorlog en wanhoop het licht van de liefde brandend houden, met respect spreken, waardigheid geven, mensen het gevoel geven dat ze belangrijk zijn en geholpen worden, concrete antwoorden geven die door andere vrienden van de Gemeenschap uit zoveel delen van Europa, zoals jullie, naar hen zijn gestuurd."
Dit zei kardinaal Matteo Zuppi, kardinaal van Bologna en voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, vanavond in Padua, in de Sint-Antoniusbasiliek, tijdens het gebed voor de vrede met ongeveer duizend jonge Europeanen, onder wie 70 uit Oekraïne, die door de Gemeenschap van Sant'Egidio werd georganiseerd met de beweging Youth for Peace.
"Daar voelde ik echt dat we allemaal broers en zussen zijn, dat jullie er ook waren en dat vijandschap werd overwonnen," vervolgde de kardinaal. "Steden stralen door de School van Vrede of wanneer de duisternis van eenzaamheid wordt overwonnen. Een klein lichtje is genoeg. In de duisternis verandert zelfs een klein lichtje alles. Denk nooit dat wat je doet niet telt. Het doet ertoe, veel meer dan je denkt. We zijn lichtgevend precies wanneer we licht geven aan anderen. En dit houdt ons hart verlicht." "Daar, in Kyiv, dacht ik dat de vrede al begonnen was."

"Wanneer we in het grote surfen van het internet duiken denken we dat we wereldwijd zijn, maar in werkelijkheid weten we niet meer wie we zijn omdat alles mogelijk lijkt, er zijn geen gezichten of verhalen maar alleen het scherm, de anderen zijn slechts lichamen om te bezitten of te observeren. Nee: het zijn mensen om van te houden! Liefde heeft een vijand, een vreselijke, tragische, genadeloze vijand met wie je geen grapjes maakt omdat hij geen grapjes maakt: het kwaad doet pijn, het vernietigt het leven. Het kwaad maakt mensen verliefd op dingen en niet op mensen en maakt mensen tot dingen die gebruikt of weggegooid kunnen worden. Het kwaad laat ons de liefde die we hebben verspillen of dwingt ons om bij de eerste moeilijkheden de liefde op te geven," besloot Zuppi. (ANSA)

 

 
 


Vrede is mogelijk, de vrede is begonnen en het is niet het gebrek aan oorlog dat kenmerkend is voor wapenstilstanden. Dit zei de voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, kardinaal Matteo Zuppi, toen hij voorging in de Sint-Antoniusbasiliek in Padua voor duizend jonge Europeanen, waaronder 70 uit Oekraïne, die deelnamen aan de vredesbijeenkomst "Global Friendship" van Sant'Egidio.

"In deze mooie dagen, waarin we in een vriendelijke stad leven en begrijpen dat alle steden één kunnen worden, dagen van ontmoeting, luisteren, discussie, veel vreugde en betrokkenheid, begrijpen we dat vrede mogelijk is, dat een wereld van liefde geen romantische droom is, maar een realiteit die ons veel dingen laat 'doen' waarvan niemand dacht dat ze zouden doen of in staat waren om te doen," zei de kardinaal.

"Oorlog, alle oorlogen, raken ons allemaal. Het is een pandemie. Onze vriendschap is precies het tegenovergestelde: het is wereldwijde vriendschap, dat wil zeggen een goed zonder grenzen. Vriendschap overschrijdt alle grenzen, het maakt het normaal dat we verschillend zijn maar niet vijandig". Oorlog "produceert een epidemie van vijandschap met zijn verschrikkelijke vruchten: haat, geweld, dood, marteling, minachting, vernietiging, ontheemding, woede, muren, denkend dat we veilig zijn of in vrede."