OUDEREN

Een huis voor ouderen in gebruik genomen in het grote Dzaleka vluchtelingenkamp in Malawi

De aanwezigheid van migranten wordt in Europa als een crisis beschouwd, maar in werkelijkheid vinden de meeste ontheemden en vluchtelingen onderdak dicht bij hun plaats van herkomst, in landen met een laag of gemiddeld inkomen. Europa is dus niet de favoriete bestemming van migranten: de 46 minst ontwikkelde landen, bijna allemaal in Azië en Afrika, herbergen meer dan 20% van alle vluchtelingen ter wereld.

 
In Afrika zal in 2023 naar schatting 96% van de meer dan 40 miljoen mensen die gedwongen worden hun huis te verlaten, op het continent blijven.
Malawi is geen uitzondering. Ondanks het feit dat het een van de armste staten ter wereld is (het staat op de 160e plaats volgens de UNDP-index van de menselijke ontwikkeling), wordt het een toevluchtsoord voor velen die vluchten.
In het vluchtelingenkamp Dzaleka, aan de rand van Lilongwe, verbleven de afgelopen twintig jaar vluchtelingen van de oorlog in buurland Mozambique en daarna mensen uit Rwanda en Burundi die de genocide van midden jaren negentig ontvluchtten. Meer recent zijn de Democratische Republiek Congo en landen in de Hoorn van Afrika de belangrijkste gebieden van herkomst.
Ook sommige mensen die deelnamen aan de Gemeenschap waren door verschillende omstandigheden en gevaarlijke situaties gedwongen om hun land, Congo, en de regio's Goma en Kivu te verlaten en hun toevlucht te zoeken in Malawi. Eenmaal in het kamp van Dzaleka ontmoetten en herkenden ze elkaar, en samen besloten ze opnieuw te gaan leven in de geest van Sant'Egidio, samen te komen om te bidden, de School van Vrede te doen en ouderen en zieken te dienen.
 
Voor de vluchtelingen, die een soort opgeschort leven leiden van eindeloos wachten en hopen dat de lange procedure voor asielerkenning een positieve uitkomst zal hebben, betekent de aanwezigheid en vriendschap van Sant'Egidio dat ze hun leven nuttig kunnen gebruiken voor zichzelf en voor anderen, en dat ze hun geloof in een betere toekomst levend kunnen houden.
 
Het aantal vluchtelingen in het Dzalaka-kamp groeit jaar na jaar en heeft vandaag een recordaantal van bijna 50.000 bereikt, de grootte van een provinciestad.
Het is moeilijk om je een voorstelling te maken van het dagelijks leven van deze bevolking van kinderen, ouderen en volwassenen die leven in afwachting van iets dat nooit lijkt te komen, en ondertussen worstelen om de lokale taal of op zijn minst Engels te leren, en om een informele baan te vinden als aanvulling op het karige voedsel dat ze in het kamp ontvangen.
De autoriteiten proberen vrijwillige repatriëring aan te moedigen, maar velen hebben geen huis of plek meer om naar terug te keren.
 
Arm onder de armen zijn de ouderen, vaak zonder familie, die de laatste jaren van hun leven alleen en in absolute armoede moeten doorbrengen.
 
De vrienden van Sant'Egidio die hen bezoeken en helpen zijn een nieuwe familie voor hen. Als ze kunnen, brengen ze hen iets te eten. Ze helpen bij het opknappen van de hutten en armoedige huisjes waar ze wonen, want elk jaar moeten de rieten daken worden vervangen en verstevigd met cellofaanplaten om te voorkomen dat er water binnendringt tijdens het regenseizoen.
 
In februari werd het eerste huis geopend voor oudere vluchtelingen die geen onderdak meer hadden in het kamp. Het werd het 'huis van de vriendschap' genoemd en bestaat uit twee stevige en gezellige kamers van metselwerk.
 
Het was een geweldige gebeurtenis voor de gemeenschap in Dzaleka, een teken van liefde en zorg voor de ouderen, die ook de waardering kreeg van de kampautoriteiten en de aalmoezenier die het nieuwe gebouw zegende.