Pregària de la santa creu

Comparteix-Ho


Lectura de la Paraula de Déu

Al·leluia, al·leluia, al·leluia.

Aquest és l’Evangeli dels pobres,
l’alliberament dels presoners,
la vista dels cecs,
la llibertat dels oprimits.

Al·leluia, al·leluia, al·leluia.

Mateu 10,16-23

»Mireu, jo us envio com ovelles enmig de llops: sigueu astuts com les serps i innocents com els coloms.
»Aneu alerta amb la gent: per causa meva us portaran als tribunals i us assotaran a les sinagogues, i us conduiran davant els governadors i els reis perquè doneu testimoni davant d'ells i davant els pagans. Quan us hi portin no us preocupeu del que haureu de dir ni de com parlareu: en aquell moment direu allò que us serà inspirat, perquè no sereu vosaltres qui parlareu, sinó que l'Esperit del vostre Pare parlarà per mitjà vostre.
»Un germà portarà a la mort el seu germà, i un pare, el seu fill; els fills es rebel·laran contra els pares i els mataran. Tothom us odiarà per causa del meu nom. Però el qui es mantindrà ferm fins a la fi se salvarà. Quan us persegueixin en una població, fugiu cap a una altra. Us asseguro que no acabareu de recórrer totes les poblacions d'Israel abans que vingui el Fill de l'home.

 

Al·leluia, al·leluia, al·leluia.

El Fill de l’home
ha vingut a servir;
qui vulgui ser el primer,
que es faci servent de tots.

Al·leluia, al·leluia, al·leluia.

Jesús anuncia persecucions als seus apòstols. L'amor de l'Evangeli, l'amor totalment gratuït i sense cap reciprocitat, destorba l'obra del príncep d'aquest món, que és obra de divisió i de conflicte. Per això Jesús diu: «Us envio com ovelles enmig de llops». Les ovelles són sempre més dèbils que els llops, i semblen estar condemnades a perdre sempre. No obstant, aquest és el misteri de la missió de Jesús, que ha confiat a la seva Església. Andrea Santoro, assassinat a Turquia, deia: «L'avantatge de nosaltres els cristians en creure en un Déu desarmat, en un Crist que convida a estimar els enemics, a servir per a ser «amo» de la casa, a fer-se el darrer per a ser el primer, en un evangeli que prohibeix l'odi, la ira, el judici, el domini, en un Déu que atrau amb l'amor i no domina amb el poder, és un avantatge per no perdre». I citava san Joan Crisòstom: Crist pastura anyells, no llops. Si ens fem anyells vencerem, si ens tornem llops perdrem. Precisament amb la humilitat i la senzillesa dels «coloms», els cristians s'oposen, amb les seves paraules i la seva conducta, al món egoista i el posen de manifest. D'aquí neix la persecució i el sofriment, l'intent d'eliminar els autèntics testimonis de la fe. Per a nosaltres que vivim en el tercer mil·lenni, es tracta d'aprendre de l'Evangeli a distingir quan ja no és possible arribar a comprometre's amb un món que vol ofegar la Paraula de Déu, fent callar aquells que en són els seus testimonis. Davant determinades injustícies, davant l'escàndol del sofriment dels més febles, de l'eliminació de la vida, de les ferides d'un món cada vegada més dividit entre molts pobres i pocs rics, el deixeble, tot i sabent que es trobarà amb oposicions, no pot callar i deixar d'anunciar amb la seva vida que és fill de Déu i no d'aquest món. Som encoratjats i consolats per les paraules de Jesús en l'Evangeli d'avui: «el qui es mantindrà ferm fins a la fi se salvarà».