No a l'antisemitisme i al racisme, sí a la convivència i a la pau. A Baviera, Sant'Egidio i la comunitat jueva recorden la deportació dels jueus que va dur a terme el règim nazi

A les ciutats bavareses de Munic i de Würzburg, Sant'Egidio i la comunitat jueva van commemorar l'inici de la deportació dels jueus als camps de concentració les nits de finals de novembre de fa 81 anys. Milers de jueus van ser obligats a abandonar les seves llars i van ser enviats   a camps de la mort, dels quals només uns pocs van sobreviure. Entre ells hi havia Ernst Grube, que llavors era un nen, i que recorda l'horror d'aquells moments. Van escoltar el seu testimoni, entre d'altres, molts joves d'escoles, jueus i representants d'esglésies cristianes i migrants que han fugit de guerres que encara avui amenacen moltes parts del món. La més recent i propera la va recordar Nadia Useryanska, de 92 anys, una jueva ucraïnesa que va sobreviure a l'Holocaust i que ara és, segons va dir, “una de les moltes víctimes d'aquesta terrible guerra”.

 Els testimonis que es van escoltar van fer sorgir en els participants un missatge de condemna als actes  cada vegada més habituals de violència racista i antisemita i el compromís de crear una convivència inclusiva i  un món de pau.