MIGRANTS

Pregària en record de les víctimes del tràgic incendi del centre de detenció de l'Instituto Nacional de Migraciones de Ciudad Juárez (Mèxic)

La Comunitat de Sant’Egidio de Mèxic demana que es protegeixi la vida i la integritat de tots els migrants i que s'apliquin els mecanismes necessaris per garantir una migració legal, segura i ordenada. Cal mirar la migració amb més humanitat.

El 27 de març un tràgic incendi al centre de detenció de l'Instituto Nacional de Migraciones de Ciudad Juárez (Chihuahua), va fer 40 morts i nombrosos ferits. Eren persones que van haver de fugir dels seus països d'origen a causa de la guerra, de la pobresa, de la fam i dels efectes del canvi climàtic. És just que hagin de pagar un preu tan alt senzillament perquè volien una vida digna? On és el respecte per la dignitat dels nostres germans i germanes migrants?
Aquest terrible incident a la frontera nord és una conseqüència directa d'una visió reductiva i egocèntrica que centra la seguretat de les fronteres en la criminalització de la migració, sense parar atenció a les causes profundes que duu les persones a marxar de la seva terra d'origen. Després que hagin passat uns dies des d'aquella tragèdia, la Comunitat alça la seva veu i demana pau, i destaca que els migrants no són invasors, no són perillosos, no són enemics ni criminals. Els migrants són germans i germanes que busquen el mateix que tothom: una vida digna, un treball just i l'oportunitat de desenvolupar el seu potencial com a éssers humans.

La Comunitat de Sant’Egidio, amb més de 50 anys d'experiència viscuda en solidaritat amb els més pobres, afirma que és possible adoptar una visió més humana dels problemes del món, una perspectiva que permeti reconèixer la dignitat de tota persona. Aquesta visió és cada vegada més urgent per trobar respostes creatives i valentes que impedeixin que els somnis d'una vida millor segueixin duent a la mort a milers de persones.

En aquest temps de dol per les víctimes de l'incendi, la Comunitat de Sant’Egidio de Ciutat de Mèxic va fer una pregària el dissabte 29 d'abril, a la parròquia La Votiva (Paseo de la Reforma #290, Col. Juárez, CDMX). Ens afegim al dol de cadascun dels familiars dels que van morir a l'incendi del 27 de març i plorem amb ells per aquesta tragèdia.