MÓN

La visita per recordar els guies espirituals de l'Església grega catòlica d'Ucraïna renova una antiga amistat

Durant la seva visita a Ucraïna, Andrea Riccardi visita la casa del metropolita Sterniuk i la tomba del cardenal Husar

La història d'amistat de la Comunitat de Sant'Egidio amb l'Església grega catòlica d'Ucraïna es remunta als anys vuitanta, quan aquesta Església de la Ucraïna soviètica vivia en la clandestinitat després que el poder soviètic la suprimís el 1946.
El 1989, en una visita a Lviv, encara soviètica, Andrea Riccardi, monsenyor Vincenzo Paglia i Marco Ganva van poder conèixer el metropolita Volodimir Sterniuk, que encapçalava l'Església clandestina. La trobada va tenir lloc en un pis compartit on vivia l'ancià bisbe, que havia passat uns anys empresonat en camps soviètics. Els anys següents la Comunitat va acompanyar el procés de retorn a la llibertat i de renaixement d'aquesta Església.
Recordant aquella trobada i aquesta amistat, durant la recent visita que ha fet a Ucraïna, Andrea Riccardi va visitar l'edifici i el pis on va viure el metropolita entre 1964 i 1990.
A Kíiv, la visita a la tomba del cardenal Lubomir Husar, arquebisbe major de Kíiv-Halic, líder i pare de l'Església grega catòlica d'Ucraïna entre 2001 i 2011, va ser l'ocasió per recordar un altre estimat amic de Sant'Egidio, que la Comunitat va conèixer els anys vuitanta a Roma, on vivia exiliat. Husar va sentir-se sempre molt proper a la Comunitat, fins i tot després de tornar a Ucraïna el 1994.