ACTES

A Sant Bartolomeu de l'illa Tiberina, Santuari dels Nous Màrtirs, lliurament d'un record de Sor Maria de Coppi, assassinada a Moçambic el 2022

El divendres 9 de febrer a les 20 hores a la Basílica de Sant Bartolomeu, Santuari dels Nous Màrtirs, s'hi realitzà una pregària en memòria de Sor María De Coppi, presidida per Sa Eminència el Cardenal Marcello Semeraro, Prefecte del Dicasteri per a les Causes dels Sants. Durant la cerimònia es va lliurar un record de Sor Maria que després serà exposat a l'altar dedicat als Nous Màrtirs d'Àfrica. Llegir a la pàgina web de la Basílica de San Bartolomeu (IT)

Sor Maria fou assassinada la nit del 6 al 7 de setembre de 2022 a l'edat de 84 anys, dels quals 60 van estar dedicats al poble i a la terra de Moçambic, a la missió comboniana de Chipene, al nord de Moçambic, atacada i incendiada per un actiu grup armat a la regió de Cabo Delgado.

La història de Sor MARIA DE COPPI

(S. Lucia di Piave - TV - Itàlia) 23.11.1939 – Chipene - Nampula – Moçambic 6.9.2022)

“El teu bé serà meu i el teu dolor serà meu també. Començo a fer causa comuna amb cadascun de vosaltres i el més feliç dels meus dies serà aquell en què pugui donar la meva vida per vosaltres.” (San Daniel Comboni). Havent entrat molt jove a la congregació de les Missioneres Combonianes, després d'un breu període de preparació professional i lingüística, Sor María De Coppi va arribar a la regió nord de Moçambic el 1963: les Missioneres Combonianes hi eren presents des de feia alguns anys per col·laborar en la formació de les primeres comunitats cristianes en aquesta regió. Sor Maria viu la missió amb passió i amor profund pel poble Macua, on s'integra, assumint la seva llengua i cultura.

El principal ministeri que se li va confiar va ser la formació dels líders de les naixents comunitats cristianes i la promoció de les dones: així, en anunciar la Paraula de Déu, creix i madura en Sor Maria una experiència profunda de Déu encarnat en els pobres. El 1973 va arribar a Chipene per iniciar la presència de les Missioneres Combonianes en aquesta zona aïllada de l'extrem nord de la província de Nampula. Aquesta gent senzilla i pobra és per a ella el poble d'adopció on torna en diferents moments, sempre amb gran alegria. És aquí on gairebé cinquanta anys després de la seva arribada mor en un atemptat terrorista contra la missió catòlica: el martiri de Maria es converteix així en la culminació d'una vida lliurada diàriament a Déu per aquest poble.

Escollida Superiora Provincial el 1983, en un període marcat per la violència de la guerra civil, es va revelar com una dona valenta i plena de fe. En aquests anys va assumir la decisió de totes les germanes de quedar-se i arriscar la seva vida, sense escatimar esforços, per estar present entre les comunitats combonianes, animant totes a ser testimonis de solidaritat, comunió, esperança i pau.

Amb el poble moçambicà va viure la història del país, des de l'època colonial fins a l'alegria de la Independència, passant després pels grans patiments de la Guerra Civil, escapant diverses vegades dels atacs armats durant la visita a les missions. Un cop finalitzat el període al capdavant de la província, sor Maria va tornar al seu ministeri pastoral que continuaria fins al final.

En els darrers anys, en no poder anar a les comunitats, es converteix en presència materna per a les nenes de l'internat de la missió i acull tothom, dedicant el seu temps a l'escolta. En aquest període, el nord de la província de Nampula és objecte de freqüents atacs terroristes d'Al-Xabab, que s'acosten perillosament a la missió Chipene. A principis de setembre, la notícia del perill imminent va obligar els missioners de Chipene a expulsar els joves estudiants allotjats a la missió i a preguntar-se si la seva sortida era apropiada.

El 6 de setembre del 2022, després d'acabar la jornada de pregària, recolzant el cap al tabernacle, sor Maria es va retirar a la seva habitació: allà va ser sobtadament colpejada a la cara per una bala disparada des de poca distància. Uns dies després, en una comunitat perifèrica de Chipene, tres homes, pares de família, són brutalment assassinats pel mateix grup terrorista per declarar-se obertament cristians.

Un "martiri" silenciós, en continuïtat amb el de sor Maria: la fe cristiana està ara encarnada al poble de Tataulo, que la reconeix com la seva "mare a la fe".