SOLIDARITAT

El compromís de Sant'Egidio per humanitzar la vida dels joves detinguts a la presó de menors de Dakar, Senegal

Situat al municipi del districte Hann Bel Air de Dakar, el centre correccional i de detenció d'Hann (anteriorment Fort B) fou un antic fort colonial abandonat per l'exèrcit francès el 1964. El 1971, es va convertir en una presó juvenil i es va adjuntar a la presó del centre de Dakar. És l'única presó juvenil al Senegal. El reclús més jove té 11 anys, mentre que el més gran en té 17.

Sant'Egidio acompanya i recolza de diverses maneres aquests joves presos, procedents principalment dels afores de Dakar o de zones remotes del Senegal. Aquests nens, pobres i amb un baix nivell d'educació, són sovint marginats i vistos com a "delinqüents potencials" perillosos per a la societat, enemics de l'ordre social, contra els quals cal protegir-se, ser "segregats" a la presó, en lloc de veure'ls com a nens i joves que tenen necessitat d'oportunitats i acompanyament.

Això és el que fa Sant'Egidio, articulant la seva presència amb diversos serveis: alfabetització, formació professional per a lampistes i, molt recentment, catequesi per als pocs cristians presents allà; acompanyament legal (que de vegades implica el pagament d'una fiança), i acompanyament per tornar amb les seves famílies després del seu alliberament.
D'aquesta manera, ha nascut una amistat duradora, sincera i de confiança entre la comunitat i els joves presos. Però també amb les seves famílies: molts pares, de fet, no es poden permetre el luxe d'anar a la capital a visitar els seus fills i la Comunitat es converteix en el vincle entre ells.

Aquestes activitats es duen a terme en contacte estret amb l'administració penitenciària, que recentment va enviar una carta de reconeixement i agraïment "pel seu compromís de dècades amb els joves reclusos, que ha contribuït a humanitzar les condicions de vida a la presó".

De fet, la presència de la Comunitat els assegura que, malgrat la distància que els separa de les seves famílies, poden comptar amb la presència fraterna dels amics de Sant'Egidio, i els ofereix perspectives d'una vida millor, feina i integració social després de la seva estada a la presó.

 

Població penitenciària i activitats de Sant'Egidio:

Actualment, aquesta presó allotja 134 reclusos, amb una capacitat real per a 85. D'aquests:

- 102 es troben a la presó preventiva.
- 32 són condemnats.
- 10 són ciutadans estrangers, principalment malians i guineans de Conakry.
- 5 presos es troben sota detenció perllongada (més de 3 anys).

Compromís de la Comunitat:

Alfabetització: Ajudar els joves a llegir i escriure.
Capacitació laboral de lampista: proporcionar habilitats pràctiques per a un futur treball en aquest sector.
Catequesi: Suport espiritual als presos cristians.
Pagar la fiança: ajudar els reclusos i així tornar a casa.
Assistència jurídica: defensa dels drets dels presos.
Suport a la reintegració: Facilitar la tornada amb la família després de l'alliberament.