A la regió del Kivu, on la violència continua, els refugiats busquen ajuda i protecció a l'escola dedicada a Floribert

Mentre continuen els combats per la ciutat de Goma entre els rebels del grup M23 i les forces governamentals, els fenòmens de bandolerisme, assassinats i robatoris per part d'homes armats que circulen lliurement pels carrers de la ciutat han augmentat. Són majoritàriament membres de les milícies d'"autodefensa" anomenades "Wazalendo" (que significa "patriotes"). Molts d'ells han abandonat el front i han baixat a la ciutat, sembrant el pànic i creant un clima d'inseguretat general davant el qual la policia i l'exèrcit regular es troben impotents.

La difusió generalitzada de les armes, malauradament, ha augmentat el perill d'atacs arreu i el mateix exèrcit sovint s'ha trobat amb dificultats per intentar desarmar o dissuadir la milícia de romandre a la ciutat. Mentrestant, la suspensió de la moratòria de la pena capital ha fet que el jutjat militar de Goma torni a dictar sentències de mort, sense cap efecte dissuasiu sobre el crim, que en canvi augmenta. En aquest clima, la propera Missió de les Nacions Unides prevista per a finals d'any genera moltes preocupacions. La mediació d'Angola entre el govern de la República Democràtica del Congo i Ruanda, acusada de donar suport als rebels, continua però sense resultats fins ara.


L'afluència de refugiats augmenta constantment i ha arribat a la xifra d'un milió.

L'escola de la Comunitat, que porta el nom de Floribert Bwana Chui, es troba a la carretera principal que porta des dels turons cap al centre de la ciutat. Cada dia esdevé més un centre d'ajuda i un referent per als refugiats que busquen refugi dels combats. Durant la darrera setmana s'han realitzat repartiments d'aliments i productes de primera necessitat. Però també s'ha començat a treballar perquè tots els infants del camp de refugiats, que es calcula que són més de 20.000, puguin tornar a l'escola.

La majoria de refugiats que han acampat al voltant de l'Escola de Sant'Egidio provenen de la població de Sake, actualment en mans de les milícies de Wazalendo. Per aquest motiu, la Comunitat, juntament amb caps de família i responsables locals, està treballant per organitzar "Escoles d'Emergència", que permetin als infants refugiats no interrompre la seva escolarització.