Andrea Riccardi visita les comunitats de Burundi: un recurs de pau i humanització per als pobres, dones, joves

Els darrers dies, les Comunitats de Sant'Egidio a Burundi van rebre la visita d'Andrea Riccardi, inaugurada amb una trobada de quatre dies a la capital, Bujumbura, a la qual han assistit 70 responsables de les diferents comunitats del país, sobre el tema "Pregària, pobres, pau: deixebles de Jesús després de la Resurrecció", en representació de 16 comunitats. De fet, Sant'Egidio és present a les principals ciutats del país -Bujumbura, Gitega, Ngozi i Kayanza-, així com a diversos altres centres rurals més petits.

La Comunitat de Burundi és filla de la pau, per la qual Sant'Egidio va resar i va treballar amb tant afany des del 1995, el pitjor període de la guerra civil que va dividir el país, amb més de 300.000 víctimes: avui representa una proposta per a una societat fraterna, començant pels més febles, els infants i els ancians. El país es troba en una situació econòmica molt difícil i, segons les estadístiques del 2023, era el més pobre del món. Evidentment, això porta molts joves a buscar un futur emigrant als països veïns, Tanzània, Kenya, Uganda i també Moçambic.

La visita d'Andrea Riccardi ha estat una oportunitat per comprovar fins a quin punt la Comunitat aconsegueix arribar als més marginals de la societat burundesa, com els pigmeus Batwa, una minoria ètnica molt menyspreada: els seus fills, que normalment no estan inscrits al registre civil i no van a escola, participen a les Escoles de la Pau. Els joves de la Comunitat es troben també al costat dels ancians, persones marginals que sovint romanen soles, amb fills i parents llunyans, o de vegades abandonats i acusats de bruixeria. Els joves de Sant'Egidio construeixen cases per a gent gran que no en tenen, els ajuden en les seves necessitats i, sobretot, els visiten, escoltant-los com a amics preciosos i savis.

Una distribució d'aliments per a les famílies dels infants de les Escoles de la Pau de la perifèria, a la Maison de Paix, seu de la comunitat de Bujumbura, es va convertir en l'ocasió per a una assemblea amb nombroses dones que van testimoniar com l'Escola de la Pau és un suport important per a elles, que sovint es troben soles cuidant molts nens i nenes. La situació de moltes vídues és especialment difícil i, com van explicar a les seves intervencions, han trobat a la Comunitat una nova família que els ajuda a donar un futur als seus fills.

L'1 de maig la reunió va concloure amb una assemblea a la què van assistir unes 350 persones de la comunitat de Bujumbura, a les quals s'hi van unir unes desenes de congolesos d'Uvira, una ciutat del Kivu situada just a l'altra banda de la frontera, a unes desenes de quilòmetres de la capital de Burundi, actualment afectada per una forta inundació que ha dificultat el viatge. Andrea Riccardi, al final d'aquests dies de trobades, ha recordat que a les paraules "pregària, pobres, pau" cal afegir-hi "joves": amb ells, en efecte, la Comunitat ha de formar una veritable aliança per construir una societat més fraterna.