news

Humanitárius segítség Líbiának a Sant'Egidióban aláírt megegyezés eredményeképpen – Megérkezett az első szállítmány

2016 Július 4 - LÍBIA

Humanitarian aidLibya

Az első rakomány az ország délnyugati részén fekvő Ubari kórházába érkezett, orvosságokból állt.

Ossza Meg

A Sant'Egidio közösség központjában gyűltek össze tárgyalásokra az ország délnyugati régiója (a Fezzannak nevezett terület) politikai és etnikai csoportjainak képviselői. E tárgyalások eredményeképpen írták alá június 18-án azt a megállapodást, amely lehetővé teszi a humanitárius segélyek érkezését. Egy olyan területről van szó, amelyről az ország politikusai gyakran megfeledkeznek, pedig nagy feszültségek jellemzik, mivel sok etnikai csoport él itt egymás mellett. A politikai bizonytalanság miatt az Európai felé menekülők által kedvelt terület, sokan vannak itt olyanok, akik Nigerből, Maliból, Szudánból menekültek el.

Stratégialig fontos régióról van szó: ha az ENSZ beléphet a területre, akadályozhatja az emberkereskedők szabad mozgását, korlátlan tevékenységét.

A gyógyszereket a Sant'Egidio közösség, az olasz külügyminisztérium, a nemzetközi együttműködési programok, a Brindisiben is működő Világélelmezési Program közös akciója eredményeképpen sikerült a Fezzan régióba szállítani. Az Ubari kórházban mintegy százezer beteget kezelnek.

Újabb szállítmányokat készítenek elő a régió más kórházai számára is, ahol nagy szükség van orvosságokra és orvosi műszerekre.