De Franse president Emmanuel Macron ontmoet Andrea Riccardi in het Elysée: vrede, dialoog, Afrika en de humanitaire corridors

De Franse president Emmanuel Macron ontving Andrea Riccardi vanochtend in het Elisée, samen met een delegatie van de GEmeenschap van Sant’Egidio. Tijdens de ontmoeting, die meer dan een uur duurde, werden verschillende dossiers besproken die zowel Frankrijk als de Gemeenschap, die bestaat in 70 landen, betreffen. Beginnend bij de complexe relatie tussen politiek en maatschappij, kwam het gesprek op Europa, haar zwaktes maar ook haar 'spirituele kracht' die een bron is om het gemeenschappelijk goede te doen.
In het gesprek stond voor beide partijen het werken aan dialoog tussen de religies, en in het bijzonder met de Islam, centraal. Er werd ook lang gesproken over Afrika, over de conflicten waar Sant'Egidio belangrijk vredeswerk doet, zoals in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en de regio Casamance. Maar ook over de redenen voor hoop voor het continent, waaronder het Dream programma voor de behandeling en preventie van aids, dat begon in Mozambique en nu bestaat in elf Afrikaanse landen.
President Macron sprak zijn dank uit dat de Gemeenschap zowel in Frankrijk als in Ivoorkust op de juiste wijze aandacht wist te besteden aan het drama van de jonge Laurent Barthélémy, die op 8 januari omkwam toen hij probeerde van Abidjan naar Parijs te komen in het onderstel van een vliegtuig. Tot slot benadrukte hij met het oog op het thema van de migratie het belang van de humanitaire corridors - waarvoor wordt gewerkt aan de hernieuwing van het akkoord tussen de Franse staat en Sant'Egidio – als contrast tegenover mensenhandelaars en als model voor integratie.