Vluchtelingen in Mozambique: levens getekend door armoede, klimaatverandering en geweld. Sant'Egidio in de kampen voor vluchtelingen en ontheemden

We bezoeken de vluchtelingenkampen in Mozambique, waar vluchtelingen en ontheemden terecht komen die getekend zijn door armoede, klimaatverandering en geweld. In deze gebieden werkt de Gemeenschap van Sant'Egidio aan vrede, door solidariteit en gebed.

De gewelddadige aanslagen in de provincie Cabo Delgado. De hulp van Sant'Egidio in de grote kampen voor ontheemden

Sinds 2017 is de provincie Cabo Delgado in het uiterste noorden van Mozambique slachtoffer van gewelddadige aanslagen door moslimextremisten. Het is het gebied van het land dat het rijkst is aan natuurlijke hulpbronnen. Er zijn grote gasvelden te vinden, maar ook robijnen en andere waardevolle mineralen.
De gewelddadige aanslagen op arme boeren- en vissersdorpen hebben niet alleen geleid tot honderden doden. Duizenden vrouwen, mannen en kinderen sloegen op de vlucht. Naar schatting zijn er zo'n 200.000 ontheemden die op zoek gegaan zijn naar veiligheid aan de randen van Pemba, de hoofdstad van de provincie Cabo Delgado en in de naastgelegen provincie Nampula. Samen met de diocesane caritas van Pemba heeft de Gemeenschap de afgelopen dagen voedselhulp en zeep gebracht naar een van de kampen nabij de stad, in Metuge, waar nu zo'n 15.000 mensen verblijven. De komende dagen worden hulpgoeden gebracht naar twee vluchtelingenkampen in de provincie Nampula: in Namialo en Nacarroa.

Dicht bij de klimaatvluchtelingen, in de opvangkampen voor de slachtoffers van de orkaan Idai

Dichtbij Beira bevinden zich drie opvangkampen voor slachtoffers van de orkaan Idai die in maart 2019 90% van de huizen verwoestte of beschadigde.
In de drie kampen leven ongeveer 1500 families. Sommigen leven al meer dan een jaar in tenten, anderen hebben hutjes gebouwd van riet en leem. De Gemeenschap heeft onlangs voedsel, zeep en mondmaskers naar zo'n 700 families gebracht.

Ondanks de relatieve nabijheid van Beira, zijn sommige kampen geïsoleerd. Ze liggen in gebieden die een jaar geleden ontbost zijn om plaats te maken voor nieuwe mensen. Vanaf het begin van de noodtoestand heeft de Gemeenschap meermaals voedsel, zeep en desinfecteermiddelen voor water uitgedeeld. Dat gaat de komende weken door.

VIDEO: de levering van basisbenodigdheden aan het kamp in Maratane

 

Voedsel voor de kinderen en families in het kamp voor Afrikaanse vluchtelingen in Maratane

Oorspronkelijk was het een lepracentrum en een behandelcentrum voor tuberculose. Nu is Maratane een vluchtelingenkamp, gelegen op 30 km van Nampula, de grootste stad in Noord-Mozambique. Er wonen zo'n 9.000 vluchtelingen, vooral afkomstig uit de Democratische Republiek Congo en uit Burundi, maar ook uit Ethiopië en Rwanda.

De Gemeenschap bezoekt het kamp sinds 2011, het jaar waarin een groot aantal vluchtelingen uit de door droogte getroffen Hoorn van Afrika kwam. In 2015 volgden vluchtelingen uit Burundi en de regio Kivu in Congo.

Al bijna tien jaar verzorgt de Gemeenschap wekelijks een lunch voor de kinderen in het kamp, bij wie zich ook veel Mozambikaanse kinderen voegen die met hun familie rond het kamp wonen. Er zijn altijd tussen de 300 en 350 kinderen. Deze lunchafspraak biedt ook de gelegenheid om feestelijke momenten met de kinderen te creëren. Sinds het begin van de lockdown moest de lunch worden uitgesteld en krijgen de families een voedselpakket van de Gemeenschap.