NOODSITUATIES

In het door de cycloon Freddy verwoeste Malawi zijn voedsel, medische zorg en onderdak nodig voor de mensen die dakloos zijn geworden. Het lot van de kinderen

De verwoestende cycloon "Freddy" die Malawi, een klein Oost-Afrikaans land met een hoofdzakelijk agrarische economie, vorige week heeft getroffen, veroorzaakte verwoestingen en schade aan infrastructuur, huizen en gewassen. In het land is de noodtoestand uitgeroepen en tot de zwaarst getroffen gebieden behoren de districten Blantyre, Chikwawa, Chiradzulu, Mulanje, Mwanza, Neno, Nsanje, Thyolo, Phalombe en Zomba. Scholen zijn gesloten om onderdak te bieden aan degenen die hun huis zijn verloren. Het aantal slachtoffers blijft stijgen en er zijn duizenden ontheemden die alles kwijt zijn. Sant'Egidio telt in Malawi ongeveer 400 gemeenschappen in de steden en dorpen en talrijke centra van het DREAM-programma, dat sinds 2005 actief is.

Daarom zijn de gemeenschappen van Sant'Egidio in Malawi sinds de eerste uren van de ramp in actie gekomen door noodhulp naar de zwaarst getroffen gebieden te brengen en onderdak te bieden aan de daklozen (zie nieuws). Het voedingscentrum van Sant'Egidio Johannes Paulus II in Machinjiri, een heuvelwijk van Blantyre - waar ongeveer 900 kinderen dagelijks hun maaltijden krijgen - vangt ook ongeveer 100 mensen op. Het is een van de zwaarst getroffen wijken, zoals blijkt uit de foto's: de meeste huizen zijn door de modder weggespoeld en met de grond gelijk gemaakt. De mensen van de Gemeenschap zijn de afgelopen dagen druk bezig geweest met het zoeken naar de kinderen van de vredesscholen, die door de overstromingen ontheemd waren geraakt. Velen van hen hebben ze gevonden, sommigen helaas alleen: hun ouders worden vermist.

Een vijftigtal mensen heeft hoog op de heuvel hun toevlucht gezocht, omdat ze alles hebben verloren. Zij bevinden zich op ongeveer vijftig minuten lopen van de stad, in een onbegaanbaar gebied, en hebben nog geen hulp gekregen, behalve die van Youth for Peace van Blantyre, die elke dag naar hun schuilplaatsen lopen om voedsel, dekens en waterzuiveringstabletten te brengen.

De overlevende bevolking is getraumatiseerd en vertelt over de angst die zij voelde tijdens de cycloon. Een verschrikkelijk lawaai ging vooraf aan de komst van de rivier van modder en water, gevolgd door enorme stenen die van de berg losbraken. De overlevenden zagen hoe hun buren en familieleden door de stroom werden meegesleurd. Sommigen werden meegesleurd terwijl ze iets belangrijks probeerden te pakken, zoals een deken, een pot of wat eten. De behoefte om te luisteren, te praten en mensen te troosten is groot.

De situatie wordt nog dramatischer door het feit dat cycloon Freddy vlak voor de oogsttijd aankwam. Naar de oogst werd lang uitgekeken: na een slecht seizoen door droogte, waarbij de prijzen de pan uit rezen, is alles verloren gegaan. Maïs, groenten en andere landbouwproducten werden vernietigd, dieren omgekomen. Op de modderige velden zijn overlevenden te zien die proberen een paar onrijpe maïskolven te redden om aan het schrikbeeld van de hongerdood te ontsnappen.

De toch al arme bevolking van Malawi is niet in staat om op eigen kracht te reageren op een ramp van deze omvang. De volgende stappen in de hulp die Sant'Egidio wil bieden zijn de opening van een gaarkeuken voor de kwetsbaren, als aanvulling op de activiteiten van het voedingscentrum voor kinderen, en mobiele klinieken, om ontheemden te bereiken op plaatsen waar zij onderdak hebben gevonden en hen medische hulp en verzorging te brengen.

Alleen door de solidariteit van velen kan de hulpverlening worden voortgezet.

Om te helpen kunt u doneren via een bankoverschrijving

IBAN: IT36Q0200805074000060045279
BIC/SWIFT-code: UNCRITM1Y82
Begunstigde: Comunità di S.Egidio-ACAP Onlus
Omschrijving: cycloon Freddy