MIGRANTEN

Een teken van Pasen aan het begin van de Goede Week: de aankomst van twee Syrische vluchtelingengezinnen in Parijs

Op dinsdag 4 april zijn twee Syrische vluchtelingengezinnen (uit Homs en Hassakah) die in vluchtelingenkampen in Libanon verbleven, op de luchthaven Roissy-Charles-de-Gaulle aangekomen met een vlucht van Air France uit Beiroet. Het gaat om gezinnen waarvan de levensomstandigheden de laatste maanden ernstig zijn verslechterd door de enorme politieke, economische en sociale crisis in het land.

Hun toegang tot Frankrijk wordt mogelijk gemaakt dankzij de humanitaire corridors die door Sant'Egidio en de Sociale Weken, in overleg met de Franse ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken, worden georganiseerd.

In totaal zijn sinds 2016 dankzij dit project meer dan 6.000 vluchtelingen in Europa aangekomen, waarvan bijna 600 in Frankrijk sinds maart 2017.

De opgenomen gezinnen beginnen een integratieproces: voor minderjarigen met onmiddellijke inschrijving op school, voor volwassenen met het leren van de Franse taal en, zodra de vluchtelingenstatus is verkregen, met integratie in de arbeidswereld.

De verhalen van degenen die reeds zijn aangekomen, laten zien dat het mogelijk is niet alleen degenen te redden die in handen van mensenhandelaren dreigen te vallen, maar ook integratieprogramma's op te zetten. In een tijd waarin het redden van mensenlevens steeds urgenter lijkt, zoals paus Franciscus in herinnering bracht tijdens zijn recente audiëntie tot de vluchtelingen die dankzij de humanitaire corridors zijn aangekomen, heeft het door Sant'Egidio gelanceerde model de solidariteit zien groeien, dankzij de vrijgevigheid van vele Fransen en de gratis inzet van meer dan 3.000 vrijwilligers.

Voor meer informatie over de humanitaire corridors in Frankrijk: www.couloirshumanitaires.fr [FR]