VREDE

Oekraïne: 500 dagen oorlog, 100 vrachtwagens humanitaire hulp van de Italiaanse en Europese Gemeenschap van Sant'Egidio

Elke 5 dagen vertrekt er een transport met voedsel, medicijnen, medische voorraden en andere nuttige zaken om te overleven in de oorlogsgebieden

DE HULP VAN DE GEMEENSCHAP VAN SANT'EGIDIO IN OEKRAÏNE UIT SOLIDARITEIT MET HET DOOR DE OORLOG GETROFFEN OEKRAÏENSE VOLK

Er zijn 500 dagen verstreken sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, die nog steeds verwoesting aanricht en slachtoffers eist, zoals in de nacht van 5 op 6 juli in Lviv. En precies daar kwam op 8 juli de 100e zending humanitaire hulp aan die Sant'Egidio had gestuurd om het werk te ondersteunen dat de leden van de Gemeenschap in Oekraïne met passie en vrijgevigheid uit solidariteit verrichten.
De ladingen die in deze 500 dagen in Oekraïne aankwamen, kwamen 81 keer uit Italië, 8 keer uit Duitsland, 4 keer uit Polen, 3 keer uit Tsjechië,
2 uit België, 1 uit Slowakije, 1 uit Spanje.
In totaal is 1.300 ton humanitaire hulp met een totale waarde van 20 miljoen euro in Oekraïne aangekomen.
Er werden 1 miljoen pakketten medicijnen en medische voorraden ter waarde van 10,5 miljoen euro uitgedeeld. Het geschatte aantal mensen
dat heeft geprofiteerd van de gezondheidshulp van Sant'Egidio bedraagt 2 miljoen mensen.
Er werden 47 zendingen voedselhulp verstuurd, van in totaal 940 ton. In Oekraïne werden 200.000 mensen bereikt door Sant'Egidio.

Elke maand worden 15.000 voedselpakketten geleverd aan de vier centra voor de distributie van humanitaire hulp aan binnenlandse ontheemden, in Lviv, in Ivano Frankivsk en in twee districten van Kiev, waar elke maand meer dan 12.000 voedselpakketten worden uitgedeeld. Daarnaast worden er 3.000 voedselpakketten gestuurd naar de zuidelijke en oostelijke regio's van Oekraïne, waar de bevolking het meest direct te maken heeft met de oorlogshandelingen.

De menselijke kosten van de oorlog zijn enorm en zullen alleen maar toenemen naarmate de oorlog voortduurt. Volgens gegevens van de Internationale Organisatie voor Migratie zijn er in Oekraïne naar schatting 5,1 miljoen binnenlandse ontheemden.
Volgens het "Humanitarian Needs Overview (HNO) 2023", opgesteld door het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de Verenigde Naties (OCHA), zijn er ongeveer 17,6 miljoen mensen die in 2023 humanitaire hulp nodig zullen hebben in Oekraïne.
Sant'Egidio blijft zich inzetten voor humanitaire hulp aan de mensen in Oekraïne die lijden onder de oorlog en de gevolgen ervan.