WERELD

Niet overal zomer: in Mozambique, waar het winter is, worden koud-weer-kits uitgedeeld aan de daklozen in Maputo

Juli en augustus zijn koude maanden in Mozambique en er zijn veel daklozen in de hoofdstad Maputo. Onder hen zijn veel kinderen, maar ook ouderen en moeders met heel jonge kinderen.
De Gemeenschap van Sant'Egidio zoekt de daklozen elke week op dinsdag, donderdag en vrijdag op na het avondgebed met een warme maaltijd en op zondag met de lunch. De jongeren van Youth for Peace en de volwassenen van de Gemeenschap delen elke week ongeveer 800 maaltijden uit.

Veel jongeren op straat komen uit andere provincies van het land om werk en een betere toekomst te zoeken in de hoofdstad, maar dat is moeilijk, dus uiteindelijk slapen ze op straat en voorzien ze in hun levensonderhoud door auto's te wassen en te parkeren of door te bedelen bij stoplichten.
De afgelopen jaren zet de Gemeenschap zich in voor steeds meer jongeren en sommigen van hen zijn erin geslaagd om hun situatie te verbeteren. Het begint met hen te helpen een identiteitsbewijs te krijgen: sommigen zijn het kwijtgeraakt, anderen hebben er nooit een gehad en dus moeten ze zich inschrijven bij de burgerlijke stand via Bravo! Hierdoor konden sommige jongeren een baan vinden en zo aan het leven op straat ontkomen.

De afgelopen dagen zijn er, met een bijdrage van de Portugese ambassade, 300 winterpakketten uitgedeeld met dekens, wollen mutsen, sokken, truien en zeep om hen te helpen de kou te overleven. Het was een moment van grote vreugde voor zowel degenen die ze ontvingen als degenen die ze uitdeelden.