Nous corredors humanitaris des de Lesbos cap a Itàlia: s'ha firmat l'acord per a acollir i integrar 300 refugiats

Avui, a les 17.30h, s'ha signat al Ministeri de l'Interior d'Itàlia l'acord entre la Comunitat de Sant’Egidio i l'Estat italià per a l'entrada al país transalpí de 300 refugiats provinents de Grècia, concretament, de l'illa de Lesbos, on fa uns dies va haver-hi un incendi que ha fet impossible la vida de milers de sol·licitants d'asil. En l'acord, que té com a pilars l'acollida i la integració, es llegeix que es fomentarà l'arribada "de manera legal i segura de sol·licitants de protecció internacional, amb especial atenció als individus més vulnerables per als quals és necessari i urgent un itinerari d'inclusió i estabilització social, cultural i lingüística". El projecte, que tindrà una durada de 18 mesos, donarà prioritat al trasllat de famílies i d'alguns menors no acompanyats.

Els firmants de l'acord han manifestat una clara satisfacció, perquè representa una primera resposta italiana a la crida de la Unió Europea per al reassentament dels refugiats de Lesbos i de tot Grècia. 

"Els corredors humanitaris fan emergir el rostre d'una Itàlia que, amb altres països europeus, mira al futur responent a les crisis humanitàries amb humanitat i itineraris d'integració – comenta el president de la Comunitat de Sant'Egidio, Marco Impagliazzo. És la Itàlia formada per ciutadans que no es resignen al patiment de qui fuig de greus crisis humanitàries, i volen donar una resposta basada en l'acollida i la legalitat.  El nostre país, des de ja fa temps, ha demostrat que creu en aquest model d'acollida que implica d'aprop la societat civil. Per als sol·licitants d'asil, que viuen en condicions dramàtiques a l'illa de Lesbos, es reobre l'esperança d'una nova vida a Itàlia i al nostre continent".

 

Entrevista a Marco Impagliazzo (IT)