Incendi de Moria. Europa ha d'acollir els sol·licitants d'asil que ho han perdut tot. Cal un acte de responsabilitat col·lectiva

La Comunitat de Sant’Egidio fa una crida a tots els països de la Unió Europea per tal que acullin de manera urgent els refugiats que ho han perdut tot a causa de l'incendi del camp de Moria.

Es tracta de sol·licitants d'asil que fa mesos –alguns, anys– que viuen en condicions d'extrema precarietat després d'haver fet viatges llargs i perillosos per fugir de guerres o de situacions insuportables, en gran part provinents de l'Afganistan. Són majoritàriament famílies que, en total, sumen unes 13 mil persones, amb un percentatge de menors del 40 per cent. Europa, si segueix estant a l'alçada de la seva tradició de civilització i d'humanitat, ha d'ocupar-se'n amb un acte de responsabilitat col·lectiva.

Molts de nosaltres, joves i adults de diversos països europeus, que aquest estiu hem passat unes "vacances alternatives" per ajudar els refugiats (amb punts de restauració, animació infantil i classes d'anglès per als adolescents), podem donar fe de la seva set de dignitat i de futur. També podríem explicar les històries d'integració d'aquells als quals hem acompanyat fins a Europa amb el corredor humanitari que va obrir l'abril de 2016 el papa Francesc, quan, de tornada de la seva visita a Lesbos, va dur alguns refugiats a l'avió. 

Mentrestant, per fer front a l'emergència d'aquests moments, demanem que els refugiats siguin traslladats de manera urgent a camps en condicions, amb serveis, a terra ferma, per evitar nous drames fruit de la desesperació. També cal que les associacions presents a l'illa tinguin lliure accés per dur ajuda immediatament als refugiats.