Amb la Comunitat de Sant'Egidio al centre de Buenos Aires, entre persones sense llar i famílies pobres a causa de la pandèmia

Gravació de Tg2 Dossier

Publiquem en aquesta notícia un reportatge elaborat per TG2 dossier sobre el treball de la Comunitat de Sant'Egidio a Buenos Aires, la capital d'Argentina, que en aquest període ha relaxat les mesures restrictives, molt severes a causa de la pandèmia. Limitacions i tancaments d'activitats que han compromès una economia ja fràgil i endeutada, basada sobretot en feines esporàdiques.

"La Comunitat de Sant'Egidio està present aquí a Buenos Aires des de fa més de 30 anys, gairebé tots els dies venim a les diferents places, com aquesta, per a portar menjar i aquí treballem una mica: Com diu el Papa Francesc, som la Comunitat de les Tres P, pregària, pobres i pau". Marco Gallo és italià i és el referent de la Comunitat de Sant'Egidio. El trobem davant del teatre Colón, un esplèndid edifici construït a finals del segle XIX per arquitectes italians i ara tancat a causa de la pandèmia. En els últims mesos, aquest lloc, abans un bon saló de la capital, s'ha convertit ara en un lloc de trobada per a persones desesperades i sense sostre.

"Avui ha passat un senyor que ve tots els dijous, Rubén, és una persona que treballava, de classe mitjana baixa i que ara ve a demanar-nos menjar perquè no sap com aconseguir-lo. El què ens trobem és gent que té molta fam, el primer és el menjar".

La nova crisi econòmica sembla haver colpejat sobretot a la classe mitjana, que a Argentina es precipita desprotegida cap a la pobresa, com es veu en les files enfront dels menjadors socials i als carrers del centre històric de Buenos Aires, plens de petits campaments i botigues improvisades. Segons algunes estimacions, prop de 3 milions d'argentins han perdut la feina en aquests mesos de pandèmia.

"Gairebé el 45%, potser el 50% dels argentins estan en situació de pobresa. I no oblidem els nens". Una xifra que arriba al 64% quan parlem de menors.

"En aquest període ens trobem majoritàriament situacions de famílies de nens amb pares i mares. Moltes vegades vénen dels suburbis on ja no troben menjar, vénen aquí al centre de Buenos Aires buscant materials per revendre o demanant almoina".

Seguim a Marco Gallo i Margarita, una altra voluntària de la Comunitat de Sant'Egidio, cap al parc davant del teatre Colón, on es concentren una gran quantitat de persones necessitades. És l'hora del sopar i la gent s'hi aplega en massa per aconseguir menjar dels voluntaris.

"Empanades, arròs, carn i després seguim portant menjar als amics en les diferents places de per aquí, la capital".

Tots són argentins, com Carlitos i Beto, que veiem jugant sobre un matalàs. És un campament improvisat entre els edificis de poder de la capital argentina. Comença a ploure, es fa de nit, Carlitos i Beto són cridats per la seva mare i junts arreglen el llit per passar la nit.

"Molts d'aquests infants vénen aquí per ajudar les seves famílies, però també perquè les escoles porten mesos tancades".

VIDEO