La mort de la pietat. L'assassinat del venedor ambulant nigerià és una barbàrie, cal aturar la violència i també la indiferència que li preparen el camí

No es tracta de distingir entre italians i immigrants, originaris del nord o del sud d'Itàlia, sinó de preservar la humanitat. Hem d'abstenir-nos d'utilitzar un llenguatge violent

La Comunitat de Sant'Egidio expressa el seu dolor a l'esposa i a tota la família d'Alika, que va ser brutalment assassinat mentre feia de venedor ambulant. Les circumstàncies d'aquest assassinat són esgarrifoses. La víctima, discapacitada des que va ser víctima d'un accident de trànsit el febrer de 2021, va morir pels cops de la crossa que utilitzava. Un episodi que es va produir a les 14.30 en un carrer normalment ple de gent, al cor de Civitanova Marche. Alguns van gravar el que estava passant, algú va cridar a l'atacant, ningú va intervenir. Així va acabar la vida d'un nigerià amb permís de residència, casat, amb un fill de 8 anys que va a l'escola, que recorria 50 quilòmetres cada dia per anar a la ciutat on podia rebre alguna cosa a canvi de la pobra mercaderia que venia.

Hi ha qui va assenyalar que l'agressor, detingut, tot i que resideix a la regió de les Marques, és originari del sud d'Itàlia, fet que no s'ha de malinterpretar: aquí no es tracta de culpar els orígens de ningú, es tracta de condemnar amb la màxima fermesa un acte que és un indici de manca d'humanitat. Convidem, de manera més general, al món de la informació i als que intervenen en les xarxes socials, a promoure un llenguatge sempre respectuós i mai ofensiu per a ningú i que mai inciti a la violència. 

Però el que va passar a Civitanova Marche és també un advertiment a tot el nostre país: la pietat cap als més febles, sobre la qual —juntament amb altres valors positius— es va construir la nostra societat italiana i es va estructurar la nostra cultura, juntament amb la del conjunt d'Europa, no pot morir ni ha de morir.