MÓN

Al nord de Moçambic la delegació de Sant'Egidio amb Cristina Marazzi duu l'abraçada de pau de la Comunitat als refugiats i als pobres

La segona etapa moçambiquesa de la delegació de Sant'Egidio encapçalada per Cristina Marazzi passa per Nampula. Allà el primer gest va ser visitar algunes famílies de desplaçats que van fugir pels atacs terroristes que hi va haver al nord del país. Malauradament aquelles zones ―i especialment la de Cabo Delgado― des del 2017 són escenari d'atacs terroristes que ja han provocat la mort d'unes tres mil persones i la fugida   ―segons dades de l'OIM― de més d'un milió de desplaçats. De tots ells, només el 30% s'estan en camps de refugiats; la resta viuen gràcies a la generositat d'altres famílies que els han acollit a casa seva.
La visita va ser commovedora per les històries que explicaven els refugiats. Alguns van haver de fugir a peu dels seus pobles, i van arribar a estar-se fins a deu dies a la selva amb ancians, discapacitat i sempre amb molts infants. Una anciana va explicar que va aconseguir salvar-se fugint de Mocimboa da Praia amb els seus nets i el seu germà cec, després d'un atac en què van morir dos fills seus.
Tots van expressar agraïment pel que han rebut de la Comunitat durant aquests mesos: material higiènic i escolar per als infants i joves, però sobretot aliments. El principal problema de les famílies desplaçades segueix sent l'escassedat d'aliments. En alguns casos els infants passen tanta gana que no poden anar a l'escola.
A Nampula, per a l'ocasió, es van reunir en una assemblea unes 300 persones provinents de les comunitats dels barris i dels districtes de la regió. Cristina Marazzi va destacar que l'amistat amb els pobres, inclosos els presoners en què Jesús es reconeix, pot canviar el món i construir la pau. També va definir afectuosament Nampula com la "capital de Bravo!", perquè el programa d'inscripció d'infants al registre civil de Moçambic va néixer allà, i ara s'ha estès a tots els districtes de la regió.
Després d'haver compartit alguns moments del servei amb els pobres ― l'Escola de la pau a la Casa de la Comunitat i el sopar itinerant amb els amics del carrer―, la visita de la delegació es va desplaçar al districte de Murrupula, on, després de la visita a l'Escola de la pau, es va celebrar una assemblea d'unes 280 persones provinents de les tres comunitats del districte.
Algú va definir la visita com  una Pentecosta i un signe que a la Comunitat de Sant'Egidio ningú no és oblidat ni està lluny. Dues ancianes van prendre la paraula per dir que la Comunitat va salvar la seva vida després que fills i parents les haguessin marginat. Com va dir Cristina Marazzi, "Sant'Egidio és una abraçada de pau".