ACTES

Més enllà de les fronteres: de Varsòvia a Madrid passant per Marsella, Sant'Egidio recorda les històries dels migrants en les pregàries "Morir d'esperança"

En un món marcat pel conflicte, la pobresa i la desesperació, el tema de la migració i els refugiats està més que mai al centre de l'atenció global. Malauradament, una atenció sovint impregnada d'indiferència, si no de por i intolerància. Per donar llum a les tragèdies que acompanyen moltes històries de migrants, la Comunitat de Sant'Egidio ha actuat a diverses ciutats europees, participant activament en el 109è Dia Mundial del Migrant i el Refugiat. De Varsòvia a Madrid, fins a Marsella, la Comunitat ha volgut transformar els freds números de les estadístiques en històries, cares i noms commovedors. Aquests actes, celebrats de diferents maneres però amb una sola veu, són un moment de record i pregària però també pretenen conscienciar la ciutadania i sacsejar les consciències indiferents.

A Varsòvia: més enllà de la política, la dimensió humana

A Varsòvia, la capital de Polònia, es va abordar el tema de la migració com un problema que transcendeix la simple política. Durant una pregària ecumènica a l'església de Santa Bàrbara, presidida pel cardenal Kazimierz Nycz, la Comunitat de Sant'Egidio ha subratllat que la qüestió migratòria és, abans que res, una qüestió humana i de fe. Magdalena Wolnik, de Sant'Egidio, ha recordat la importància d'un enfocament humanitari, més que indiferent, cap als migrants i refugiats.

A Madrid: Memòria, Responsabilitat, Acció

A la capital espanyola, la litúrgia "Morir d'esperança" va ser una crida a l'empatia i a l'acció. Més de 4.300 vides perdudes al mar durant l'últim any es van recordar en una església plena de gom a gom, presidida per l'arquebisbe José Cobo Cano. I no eren només xifres: eren històries de tragèdies i esperances trencades, com la de la petita Lilia i la seva mare, o els joves sirians Osama i Shaw Muhammad. Cada espelma encesa durant la missa simbolitzava un compromís amb un futur més humà i solidari.

A Marsella: un pont entre la fe i l'hospitalitat

L'acte de Marsella va coincidir amb la visita del papa Francesc, que va transformar la ciutat en una cruïlla d'espiritualitat i humanitat. Durant una vetlla de pregària a l'església de Notre-Dame-du-Mont, famílies sirianes acollides a través dels corredors humanitaris van testimoniar com l'obertura i l'acollida poden transformar moltes vides.