SOLIDARITAT

Ucraïna: reobre les portes la seu dels Joves per la Pau de Kíiv. Hi va esclatar un míssil els primers dies de la guerra i és un signe d’esperança i de resistència al mal

La seu dels Joves per la Pau de Kíiv, que va rebre l’impacte d’un míssil el 16 de març de 2022, va reobrir dissabte 27 de gener. Per a l’ocasió es van aplegar als locals reestructurats estudiants de secundària i universitaris. Alguns eren de Kíiv i altres eren desplaçats de les regions properes a la línia del front. En aquests anys de guerra els Joves per la Pau s’han convertit en un àmbit d’integració entre joves que tenen al seu darrere històries i situacions diferents, però que viuen el mateix drama. Són una resposta a la desorientació, a la soledat i al trauma de joves i molt joves que han conegut la violència de la guerra a les seves ciutats i l’èxode per trobar un refugi.

En una assemblea molt activa i concorreguda va ressonar el treball de solidaritat que en aquests dos anys de guerra han dut a terme els Joves per la Pau a favor dels ancians, els infants i els desplaçats. “La possibilitat d’ajudar els altres és una ajuda per als mateixos joves, que necessiten socialitzar, comunicar-se, sentir-se útils i desenvolupar els talents que tenen. I una casa és un regal especial per als joves que van perdre la seva”, va dir Olga Makar, responsable dels Joves per la Pau d’Ucraïna.

A Kíiv els joves participen activament en les activitats dels dos centres humanitaris per a desplaçats que ha obert Sant’Egidio. Aviat s’inaugurarà un tercer centre en aquesta seu que s’acaba de reestructurar. A més, els locals reestructurats també acolliran una nova Escola de la Pau per a infants provinents de zones de guerra, que s’afegiran a les dues que ja existeixen. És una resposta a la fam d’educació dels infants ucraïnesos, alguns dels quals només s’han assegut en un pupitre d’escola esporàdicament, perquè des del 2020 ―primer a causa del confinament i després per la guerra― molts centres educatius estan tancats.

La reobertura de la seu va ser un moment de joia i de gratitud, i alhora, d’intens intercanvi i reflexió, amb un fort sentiment de responsabilitat davant dels desafiaments urgents que imposa la guerra en relació a les persones que més en pateixen les conseqüències i necessiten un plus de solidaritat i de proximitat. “Amb el nostre treball resistim al mal”, va dir G. “Aquesta casa, danyada per la guerra, ara és plena de vida, i acollirà l’escola de la pau, la pregària i un centre per a desplaçats. I aquí també prepararem el sopar itinerant per a les persones sense llar”, va afegir la Katya.

La intervenció per videoconferència dels Joves per la Pau de Lviv i d’Ivano-Frankivsk i també una delegació en connexió des de Roma van fer visible el lligam de solidaritat i de proximitat que uneix molts altres Joves per la Pau d’Ucraïna, Europa i el món amb Kíiv i els seus joves.

 

Seguim enviant ajuda
a Ucraïna

Fes un donatiu ara