MIGRANTS

Un pont entre el Líban i França: l'acollida de famílies refugiades de Síria a París

El divendres 15 de març, tres famílies de refugiats sirians que vivien en camps de refugiats al Líban van arribar a l'aeroport de Roissy-Charles-de-Gaulle de París des de Beirut. Es tracta de famílies que, en els últims mesos, han patit un greu empitjorament de les seves condicions de vida a causa de la crisi política, econòmica i social que travessa el país.

La seva entrada a França ha estat possible gràcies als Corredors Humanitaris promoguts per Sant'Egidio i les Semaines Sociales, d'acord amb els Ministeris de l'Interior i d'Afers Exteriors francesos, que des de l'abril de 2021 (data de la renovació del protocol), han permès que 30 famílies (119 persones, entre elles 50 infants) arribessin amb tota seguretat a territori europeu. En total, gairebé 6.500 refugiats han arribat a Europa gràcies als Corredors Humanitaris des del 2016 (incloent-hi més de 600 persones a França des del primer protocol el març de 2017).

Les famílies són acollides a Saône-et-Loire, Vienne i Seine-Saint-Denis i començaran immediatament un procés d'integració: per als menors amb inscripció immediata a l'escola, per als adults l'aprenentatge de la llengua francesa i, un cop hagin obtingut la condició de refugiat, amb integració en el món laboral.

Les històries dels que ja han arribat demostren que és possible no només salvar persones dels traficants, sinó també establir camins d'integració. En un moment en què salvar vides humanes sembla cada cop més urgent, tal com va recordar el papa Francesc el 18 de març de 2023 durant la seva audiència amb els refugiats que van arribar pels corredors humanitaris, el model impulsat per Sant'Egidio ha vist créixer la solidaritat, gràcies a la generositat de molts francesos i el seu compromís voluntari i lliure.