MIGRANTS

Corredors humanitaris, han arribat 51 refugiats del Líban. 13 anys després de l'inici de la guerra a Síria, no oblidem aquest conflicte i les seves víctimes

Tretze anys de guerra a Síria. Gairebé totes les 51 persones que han arribat aquest divendres 22 de març, a l'aeroport de Roma Fiumicino, són d'origen sirià. Han estat acollides a Itàlia gràcies als corredors humanitaris creats per la Comunitat de Sant'Egidio i les Esglésies protestants.

51 persones, entre elles 19 menors, procedents de diversos camps de refugiats del Líban i de diferents centres -Beirut, Homs i altres territoris del país d'on han arribat, en els últims mesos i anys, per fugir del conflicte a Síria- seran acollides per la Comunitat de Sant'Egidio, Esglésies, famílies, l'Operació Colomba i el Diaconat Valdés en diverses regions i ciutats d'Itàlia, com ara Florència, Torí, Torre Pellice (TO), Campobasso, Pàdua, Roma.

La seva entrada a Itàlia és possible gràcies als corredors humanitaris promoguts per la Comunitat de Sant'Egidio, la Federació d'Esglésies Evangèliques d'Itàlia i la Taula Valdesa, d'acord amb els Ministeris de l'Interior i d'Afers Exteriors, que des del febrer de 2016 han portat al nostre país, des del Líban, més de 2.800 persones.

Són refugiats que fugen de la guerra i les seves devastadores conseqüències. De fet, el 15 de març de 2011 va començar un conflicte a Síria que va provocar milions de refugiats, milers de desapareguts i un nombre desconegut de morts, potser 500.000, destrucció i patiment per a tota la població, en particular per als més vulnerables, com els nens, dones i ancians. Després de 13 anys, malauradament el conflicte continua i la crisi humanitària continua empitjorant. El terratrèmol del 6 de febrer de 2023 va agreujar encara més la situació.

Els corredors humanitaris, totalment autofinançats, són una iniciativa de la societat civil que combina la seguretat dels viatges marítims amb l'acollida i la integració. Una bona pràctica reconeguda internacionalment que pot esdevenir un model per a tota la Unió Europea. En total, més de 6.800 refugiats han arribat a Europa pels corredors humanitaris.