Brand in Moria. Europa moet haar collectieve verantwoordelijkheid nemen en de asielzoekers verwelkomen die alles verloren zijn

De Gemeenschap van Sant'Egidio doet een dringend beroep op alle EU landen om de vluchtelingen op te vangen die alles zijn verloren bij de brand in kamp Moria.

Het gaat om asielzoekers die al maanden, en sommigen al jaren, leven in uiterst precaire omstandigheden, na een lange en gevaarlijke reis om te ontkomen aan de oorlog of ondraaglijke omstandigheden. Velen van hen komen uit Afghanistan. Het zijn vooral gezinnen, zo'n 13.000 mensen van wie 40% minderjarig is. Europa moet hiervoor de collectieve verantwoordelijkheid op zich nemen, als ze haar traditie van beschaving en menselijkheid in ere wil houden.

Deze zomer hebben we met jongeren en volwassenen uit verschillende landen een 'alternatieve vakantie' op Lesbos doorgebracht om de vluchtelingen te steunen, met plekken waar maaltijden werden uitgedeeld, spelletjes voor de kinderen en Engelse les voor volwassenen. We hebben gezien hoe ze verlangen naar waardigheid en een toekomst. Net zoals we de verhalen kunnen vertellen van de integratie van hen die we in Europa hebben begeleid met de humanitaire corridor die begon toen paus Franciscus in april 2016 enkele vluchtelingen met zich meenam in het vliegtuig na zijn bezoek aan Lesbos.

Ondertussen vragen we in het licht van de noodsituatie van de afgelopen uren om de vluchtelingen met spoed over te brengen naar goed uitgeruste kampen met sanitaire voorzieningen op het vasteland, om meer door wanhoop gedreven drama's te voorkomen. Ook dienen de organisaties die er aanwezig zijn vrije toegang tot het eiland te hebben om acute hulp te kunnen bieden aan de vluchtelingen.