Hulp voor Oekraïne: de Gemeenschappen van Sant'Egidio in Polen, Hongarije en Slowakije vangen vluchtelingen op die de oorlog ontvluchten

Vele Oekraïners vluchten naar de buurlanden Polen, Slowakije en Hongarije, waar onze vrijwilligers de eerste noodhulp verlenen.

In Polen verdeelt de Gemeenschap eerste levensbehoeften en biedt zij steun aan vluchtelingen die nergens heen kunnen. Anderhalf miljoen Oekraïners wonen permanent in Polen, dus de meesten die vanuit Lviv de grens oversteken, weten waar ze heen moeten. Maar wat gebeurt er met hen die gedesoriënteerd aankomen op het station, met niets?
Ze moeten een thuis vinden. Honderden mensen reageerden op de oproep tot solidariteit, die op sociale netwerken werd gedeeld en al snel viral ging. Velen hebben onderdak geboden, vooral in Warschau, waar Sant'Egidio sterk aanwezig is.
De eerste Oekraïense gezinnen worden ondergebracht in de door Sant'Egidio gevonden huizen. Evenals bij de humanitaire corridors die door de Gemeenschap zijn ingesteld, wordt voorrang gegeven aan degenen die zich in de meest kwetsbare situatie bevinden.


In Slowakije zijn de Gemeenschappen aan de grens met Oekraïne aanwezig om de mensen die daar aankomen bij te staan. In de nacht van zondag op maandag was er een ononderbroken toestroom. Ze werkten onvermoeibaar, verwelkomden de mensen die aankwamen, bereidden de eerste levensbehoeften voor en deelden die uit.
 Vanaf de komende dagen zullen de Gemeenschappen in Slowakije en in de Tsjechische Republiek er voor zorgen dat in het bijzonder diegenen worden verwelkomd die geen familie in deze landen hebben of die bijzonder kwetsbaar zijn - moeders met jonge kinderen, zieken, ouderen.

In Hongarije vangen de gemeenschappen van Boedapest en Pécs vluchtelingen op in stations en beginnen zij met het zoeken naar accommodatie om gezinnen op te vangen.

Niet alleen in de buurlanden, maar ook in andere Europese landen, waaronder Italië, organiseert de Gemeenschap een netwerk van opvang, gastvrijheid en ondersteuning.

STEUN ONS WERK >>