MIGRANTEN

"We hebben de Afghanen beloofd dat ze niet vergeten zouden worden, vandaag begint voor hen een nieuw leven." Verwelkoming van vluchtelingen die met de humanitaire corridors zijn aangekomen

(SIR) "Vandaag begint een nieuw leven, maar het is geen leven in het onbekende. Het is een leven onder broers en zussen, onder vrienden en familie die op jullie wachten. Jullie zijn familie." Met deze woorden verwelkomde Marco Impagliazzo, voorzitter van de Gemeenschap van Sant'Egidio, vanmorgen op de luchthaven van Fiumicino 22 Afghaanse vluchtelingen die met een vlucht uit Islamabad waren aangekomen dankzij de humanitaire corridors die door de Gemeenschap worden gepromoot, in overeenstemming met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken. In de komende dagen zullen nog eens 20 mensen aan deze eerste groep worden toegevoegd.

"Vandaag," vervolgt Impagliazzo, "is een dag van grote emotie. De emotie van een leven in veiligheid, de emotie van het aankomen in een bevriend land, maar bovenal de emotie van het ontmoeten van jullie families. Dit zijn tranen van vreugde die alle tranen van verdriet en pijn van deze jaren vervangen." De Afghanen die vandaag in Rome werden verwelkomd zijn sinds augustus 2021, toen de Taliban de macht in Afghanistan overnam, vluchtelingen in Pakistan. Ze hebben bijna twee jaar doorgebracht in extreem slechte omstandigheden in een informeel vluchtelingenkamp in het centrum van Islamabad. Na de val van Kabul en de grote mobilisatie in het begin wisten veel Afghanen zichzelf te redden door hun toevlucht te zoeken in de buurlanden. Maar veel anderen wachten helaas nog steeds op hervestiging.

"Italië," legde Impagliazzo uit aan journalisten, "had beloofd dat deze mensen niet vergeten zouden worden. Ze hebben vele maanden in vluchtelingenkampen in Pakistan gewoond en dit wettelijke instrument van humanitaire corridors brengt hen veilig naar ons land." Anderen zullen volgende week arriveren. Tot nu toe hebben meer dan 800 Afghaanse onderdanen Italië bereikt dankzij de overeenkomst die in 2021 door de Italiaanse bisschoppenconferentie, de Gemeenschap van Sant'Egidio, de Federatie van Evangelische Kerken in Italië en Arci is ondertekend met de ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken. De afspraak is om 1200 mensen naar dit land te halen. "De aankomst van vandaag," vertelde Impagliazzo aan SIR, "is een boodschap aan Europa. Dit programma voor humanitaire corridors werkt en kan een Europees programma worden. Landen als Italië, België en Frankrijk hebben het al overgenomen, maar het kan ook op Europees niveau worden overgenomen als een best practice met veel grotere aantallen."

"De humanitaire corridors hebben aangetoond dat er een maatschappelijk middenveld bestaat dat bereid is om deze mensen op te vangen, maar de staat moet de leiding nemen om te voorkomen dat er onnodig geld wordt uitgegeven. Er zijn veel alternatieven en het eerste is om als Europeanen te investeren in vrede. De mensen die hier aankomen zijn op de vlucht voor landen in oorlog en Europa moet zijn politieke rol als bemiddelaar van vrede weer oppakken." Na hun aankomst op vliegveld Fiumicino zullen de vluchtelingen in verschillende regio's (Lazio, Ligurië, Lombardije) worden opgevangen en onmiddellijk beginnen te integreren, te beginnen met het leren van de Italiaanse taal, dankzij de humanitaire corridors - gepromoot door Sant'Egidio samen met andere kerken en organisaties - die tot nu toe de veilige aankomst van meer dan 6300 vluchtelingen in Europa mogelijk hebben gemaakt (5400 in Italië), onder wie ongeveer 800 Afghanen. Dit project, dat volledig zelf gefinancierd wordt, is gerealiseerd dankzij een wijdvertakt opvangnetwerk, gesteund door de vrijgevigheid van vele Italiaanse burgers, en is een succesvol model dat solidariteit en veiligheid combineert.
 

BRON: SIR (officieuze vertaling)