SOLIDARITEIT

Met de ouderen met lepra uit het dorp Bougouba, Mali, samen met de Gemeenschap van Sant'Egidio in Bamako

Een aanwezigheid van vriendschap in een geïsoleerde en vergeten "enclave"

 

Al vele jaren bezoeken de vrienden van de Gemeenschap van Sant'Egidio in Mali de ouderen van het lepra "dorp" Bougouba in het Djicoronipara district van Bamako.

Bougouba, schrijft Emanuel, de verantwoordelijke van de Gemeenschap, ligt in de stad. Er wonen ongeveer 2000 mensen in dit 'dorp', van wie velen, vooral de ouderen, nog steeds de tekenen van de ziekte dragen.
Tot een paar jaar geleden wijdden veel lepralijders en hun families, omdat er genoeg land in de buurt was, zich aan de landbouw en produceerden voedsel voor zichzelf. Wat over was, werd verkocht op de markt: een soort micro-economie, waardevol voor het levensonderhoud van de gezinnen.
Met de verstedelijking van de afgelopen jaren is deze kostbare landbouwruimte verdwenen, is het voedseltekort toegenomen en zijn veel van onze vrienden nu gedwongen om op straat te bedelen.

Een 'dorp' van arme en zieke gezinnen, die vanuit een minimum aan zelfvoorziening in nood zijn geraakt.
 
Het is in deze moeilijke context dat de jongeren van de Gemeenschap elke week hun bejaarde vrienden ontmoeten, feest met hen vieren en voor de zwaksten zorgen, en hen ook medicijnen, zeep, kleding en voedsel brengen. Zoals Ahmed, een bejaarde en goede vriend, ons vertelde: "Alleen jullie zijn ons niet vergeten.