MÓN

Visita als ancians del poble de Bougouba (Mali) amb la Comunitat de Sant'Egidio de Bamako

Dur amistat a un enclavament aïllat i oblidat

Des de fa molts anys els amics de la Comunitat de Sant'Egidio de Mali visiten els ancians del "poble" de leprosos de Bougouba , al districte de Djicoronipara de Bamako.

Bougouba, ens escriu l'Emanuel, responsable de la Comunitat, és dins de la ciutat. En aquest "poble" hi viuen unes 2000 persones, moltes de les quals, sobretot ancians, encara duen al cos els signes de la malaltia.
Fins ara fa uns anys, molts leprosos i les seves famílies es dedicaven a l'agricultura i així disposaven d'aliments perquè al voltant del poble hi havie terrenys. El que no necessitaven per al consum propi ho venien al mercat. Era una mena d'economia domèstica de molt valor per a les famílies.
Amb la urbanització dels últims anys, aquell valuós espai agrícola ha anat minvant, els problemes alimentaris han augmentat i molts amics nostres s'han vist obligats a sortir al carrer a demanar almoina. 
 
Un "poble" de famílies de pobres i malalts que tenien un mínim d'autosuficiència però han caigut en la pobresa.
 
En aquest complicat context, els joves de la Comunitat van a visitar cada setmana els seus amics ancians, fan festes, cuiden els més febles, els duen medecines, sabó, roba i aliments. Tal com ens va dir l'Ahmed, un ancià gran amic nostre, "vosaltres sou els únics que no us heu oblidat de nosaltres".