VREDE

Hoe kunnen we van de ik-cultuur naar de cultuur van het wij? Intellectuelen en vertegenwoordigers van religies spraken hierover in Berlijn

Forum 11 van de bijeenkomst "Durf vrede aan"

De risico's van identiteit: tussen slachtofferschap en een immune democratie, en processen van uitsluiting. In de dialoog tussen filosofe Donatella De Cesare, socioloog Oliver Roy, rabbijn Di Segni, de aartsbisschop van Berlijn en de Koreaanse voorzitter van de Word Methodist Council tijdens het panel "Van ik naar wij, een begaanbare weg" kwamen de gevaren naar voren die inherent zijn aan onze op het ego gebaseerde democratieën.

In een intellectuele uitwisseling benadrukten de sprekers hoe onze democratieën in toenemende mate een afgesloten ruimte vormen, waar mensenrechten alleen zijn voorbehouden aan diegenen die al politieke burgerrechten genieten. Buitensluiting wordt versterkt en wordt agressief vanuit slachtoffermicro-identiteiten: het is altijd ik die het slachtoffer is, niet de migrant die verdrinkt in de Middellandse Zee.

Zonder het 'wij' is er geen 'ik', merkte moderator Mario Marazziti op, die de vele punten van de discussie samenvatte: we bestaan allemaal altijd uit relaties. Oliver Roy wees op de praktijk van de Gemeenschap van Sant'Egidio als mogelijke manier om te reageren op de destructieve driften van het nieuwe individualisme. Een voorbeeld dat ook naar voren kwam in de getuigenis van Latifa Ibn Ziaten, moeder van een slachtoffer van terrorisme, die op bloedvergieten niet reageerde met slachtofferschap, maar met de inspanning om degenen die de taal van geweld kozen te begrijpen en te ontmoeten.