PAU

Com passar de la cultura del "jo" al "nosaltres"? Intel·lectuals i representants de les religions en van parlar a Berlín.

Els riscos de la identitat: entre la victimització i la democràcia immune, tots processos d'exclusió. Al diàleg entre la filòsofa Donatella De Cesare, el sociòleg Oliver Roy, el rabí Di Segni, l'arquebisbe de Berlín i el president coreà del Consell Metodista Mundial al Panell "Del jo al nosaltres, un camí possible", els perills inherents sorgits a les nostres democràcies basades en l'ego.

A través d'un dens intercanvi intel·lectual, els oradors van ressaltar com les nostres democràcies són recintes cada cop més excloents, en què els drets humans estan reservats només per als que ja gaudeixen de drets civils polítics. L'exclusió s'enforteix i es torna agressiva a partir de les microidentitats de víctima: la víctima sempre sóc jo, no pas el migrant que s'ofega a la Mediterrània.

Sense nosaltres, el jo no existeix, va recordar el moderador Mario Marazziti, recollint les nombroses idees del debat: tots estem sempre fets de relacions. Mentre Oliver Roy ha assenyalat a les pràctiques comunitàries de Sant'Egidio el camí possible per respondre a les tendències destructives del nou individualisme. Un exemple que també va oferir el testimoni de Latifa Ibn Ziaten, mare d'una víctima del terrorisme, que va respondre a la sang no amb victimització sinó amb l'esforç de comprendre i acostar-se als que van triar el llenguatge de la violència.