VREDE

Oekraïne - In Kharkiv houdt de hoop stand onder de bombardementen. De School van Vrede in een schuilkelder

Daar kunnen kinderen uit Kharkiv sinds een paar maanden studeren, spelen, een hapje eten. Met andere woorden, zich kind voelen bij de vrienden van Sant'Egidio.

Sinds eind januari bevindt zich in een schuilkelder in Kharkiv de School van Vrede van Sant’Egidio.

In deze grote stad van Oekraïne - nu aan de frontlinie – heeft Yulia, 16 jaar oud, deze plek geopend, daar waar niemand er ooit aan gedacht zou hebben om kinderen te helpen studeren en samen op te groeien. Na een paar maanden ontheemd te zijn geweest in Ivano-Frankivsk, in het westen van het land - het gebied het verst van de frontlinie – heeft ze de Gemeenschap ontmoet. Bij haar terugkeer naar huis in Kharkiv vond ze dat er iets gedaan moest worden voor de kleinsten.

De School van Vrede is een oase in de hel. Natuurlijk, het is ondergronds, er zijn geen ramen, geen tuin om in te spelen, maar een groep van ongeveer 20 kinderen die tot nu toe alleen online hebben gestudeerd vanwege de oorlog, hebben eindelijk de kans om te ervaren hoe het is om naar school te gaan. Sommigen van hen hebben Kharkiv nooit verlaten tijdens de oorlog, anderen keerden terug nadat ze geëvacueerd waren.

Een paar weken lang, toen de bombardementen heviger werden, werd de schuilplaats bezet door burgers die bescherming kwamen zoeken. Onmiddellijk schreven de kinderen aan Yulia: ze hadden als kinderen die ruimte nodig om te leven, om te groeien, om het kwaad te vergeten dat al meer dan twee jaar onophoudelijk boven hun hoofden hing.  Uiteindelijk werd de School van Vrede hervat. Maar de wonden van de ziel zijn voelbaar: ze zijn te zien in de tekeningen die in de kelder zijn gemaakt, met bijna allemaal met de sporen van oorlog, van raketten, van verwoeste huizen.

Ondertussen gaan de bombardementen in de stad door. Onlangs, op een van de zeldzame momenten dat de kinderen samen buiten mogen spelen, was er een explosie niet ver van hen vandaan. Onmiddellijk moesten de jongeren die op hen pasten hen terug naar de kelder brengen, rustig, zonder paniek.

In Kharkiv, dat al een tijd belegerd wordt, valt de elektriciteit drie tot vijf uur per dag uit. Er hangt bij iedereen een gevoel van onzekerheid en onveiligheid in de lucht. Maar ondanks alles blijft de behoefte aan een toekomst bestaan. Het is te zien in de ogen van de jongeren van Sant'Egidio die, samen met Yulia, dit avontuur tenmidde van de bombardementen zijn begonnen, en in de vastberadenheid van de kinderen die niet ophouden met vragen om te studeren en zich voor te bereiden op het leven waarvan ze allemaal hopen dat het in vrede zal zijn.