CARLES DE FOUCAULD

Diumenge 15 de maig de 2022 se celebra la canonització de Carles de Foucauld, el "germà universal", que va compartir la vida dels més perifèrics al desert del Sàhara, amb la confiança en el "Déu de l'impossible" que enderroca tots els murs.

"Tota la nostra vida –escrivia– ha de ser una predicació de l'Evangeli feta amb l'exemple, tot el nostre ser ha de ser una predicació viva, un reflex de Jesús. Vull que tots els habitants cristians, musulmans i jueus em considerin el seu germà... el germà universal. Comencen a anomenar 'fraternitat' casa meva, i això em provoca tendresa".


El seu testimoni va obrir nous horitzons espirituals entre cristians i musulmans i enllaça directament amb l'encíclica "Fratelli Tutti".

Des del 2019, a la basílica de Sant Bartomeu, santuari dels nous màrtirs, es conserva un record del germà Carles de Jesús. Es tracta d'una paleta que duu gravat al mànec el cor i la creu, símbol de les Comunitats dels Germans i les Germanetes de Jesús.

Més informació

Precisament la Comunitat de les Germanetes va voler donar a la basílica de Sant Bartomeu aquesta eina que el germà Carles va utilitzar per construir la seva última casa de Tamanrasset, al Sàhara, on donava acollida i hospitalitat a tothom qui passava pel seu poble al bell mig del desert: cristians, musulmans i jueus.

Carles de Foucauld neix en el si d'una família de la noblesa francesa a Estrasburg (França) el 15 de setembre de 1858. Va quedar orfe amb set anys i, amb la seva germana, va ser criat pel seu avi, el coronel Charles de Morlet. Aquest el va iniciar en la carrera militar. Van ser anys en què es va anar allunyant de la fe.

Però poc abans dels trenta anys la va recuperar quan, acompanyat per la seva cosina Marie de Bondy, va conèixer l'abat Huvelin, rector de l'església de Sant Agustí de París.

Amb el pas del temps la seva vocació es fa cada vegada més clara: seguir i imitar Jesús en la vida de Natzaret. Primer viu 7 anys a la trapa, després a Akbès (Síria) i tot seguit amb les clarisses, a Natzaret.

El 1901, amb 43 anys, és ordenat sacerdot i se'n va al desert algerià del Sàhara, primer a Beni Abbès i després més al sud, a Tamanrasset, amb els tuaregs del massís muntanyós d'Hoggar. Allà el germà Carles assumeix els trets del germà universal, testimoni

I precisament allà, la nit de l'1 de desembre de 1916, Carles de Foucauld va ser assassinat a mans d'una banda de saquejadors. El seu martiri és l'expressió de la vocació d'una Església que mira sempre més enllà del seu propi horitzó, que creu que no hi ha res impossible per a qui viu l'Evangeli.

Al bell mig del desert, a Algèria, Carles de Foucauld va trobar el martiri a mans d'una banda d'assaltants sanusís l'1 de desembre de 1916. El seu testimoni, el fet que marxés i es definís como a "germà universal" a la remota Àfrica, entre els musulmans, va ser una fecunda llavor de l'Evangeli, un do d'amor, un "somni monàstic" viscut a les perifèries humanes i existencials del món. El record del germà Carles ara és semblant a una carta del germà Christian de Chergé, també màrtir a Algèria decennis més tard. Tots dos van ser testimonis d'una presència cristiana fraterna entre els musulmans.

TESTIMONIS

Testimoni del germà Carles de Jesús, dels apunts que va prendre al recés abans de ser ordenat sacerdot
"En què consisteix la preparació? En créixer en amor, en ciència, en maduresa. Per adquirir: més amor, observança fidel de la meva Regla; fer en tot el que és més perfecte, perfecció dels actes quotidians; sobretot pregària, humilitat, amor pel proïsme;Segueix llegint

Angelo Romano, rector del santuari dels Nous Màrtirs
"El testimoni del germà Carles és d'un gran valor per a tots nosaltres. És la història d'un home que, després d'estar lluny de Déu molts anys, descobreix la dolçor de ser estimat, la bellesa de l'amor de Jesús vers ell, immerescut, gratuït, sorprenent".Segueix llegint

Carta de la germaneta Luigina, superiora de la casa de Tre Fontane
"A Algèria eres amic del doctor Lhérisson, un metge militar francès. Per Nadal el vas convidar a la missa del gall, però et va dir que no podia venir perquè era protestant. Llavors vas anar a la teva biblioteca per buscar-hi una Bíblia d'edició protestant, que tenies entre els teus llibres i la hi vas regalar.
En aquell període, a l'Església catòlica no es parlava gaire bé dels protestants i tu, capellà catòlic, tenies la seva Bíblia!
Per a tu el doctor Lhérisson era un amic i un germà.
També nosaltres, deixebles teves, volem estimar amb delicadesa per arribar a l'altre amb respecte sigui on sigui
A la teva llibreta hi apuntes quan un veí musulmà mor i llavors escrius: "vaig anar al seu funeral".
Tu, capellà catòlic, el 1914, participes en funerals de musulmans!"Segueix llegint


VÍDEO Pregària pel beat germà Carles de Jesús

PER SABER-NE MÉS

El germà Carles, conferència d'Andrea Riccardi (anglès)

Notícies d'Italia News: “De Foucauld, un germà universal”

Sant Bartomeu, Santuari dels Nous Màrtirs dels segles XX i XXI