Milers de persones participen a la marxa fins a Sant Pere. El Papa anima a les "Escoles de la Pau" de la Comunitat: "Endavant!"

Hi ha hagut testimonis de joves i refugiats provinents de països en guerra. Impagliazzo: "Sempre cal defensar la pau perquè és el futur d'aquest món".

La petita Elena Romeo ha dit a tothom amb veu forta: "Les noves generacions poden fer i faran molt per la pau i pel medi ambient. Perquè el món, tal com és ara, no ens agrada". Ella, amb 11 anys, ha obert la manifestació "Pau arreu de la terra" organitzada per la Comunitat de Sant’Egidio, per la qual aquest matí han desfilat milers de persones: joves, adults i ancians, italians i "nous italians" integrats al país, des de Castel Sant'Angelo fins a la plaça de Sant Pere per escoltar l'Àngelus del Papa i mostrar el seu suport al missatge del pontífex en aquesta 53 Jornada Mundial de la Pau.

El Papa ha transmès una afectuosa salutació als participants en la marxa, i ha recordat que s'han produït manifestacions d'aquest tipus no només a roma sinó en "nombroses ciutats del món". Llavors, sense llegir el seu discurs, ha afegit: "També tenen una 'escola de la pau'. Endavant", en referència a les Escoles de la Pau de Sant'Egidio, llocs on, en moltes ciutats de tots els continents, la Comunitat ajuda els infants de les perifèries no només amb l'aprenentatge escolar sinó també a créixer en la no violència, en el respecte de les diferències i en la defensa del medi ambient.

Abans de començar la marxa, i després d'escoltar l'Elena, ha parlat l'Abdul Razak, de 28 anys, somali, amb una història dolorosa a les espatlles. Va néixer quan el seu país ja duia dos anys en guerra. I aquella guerra encara no ha acabat, com vam poder comprovar dolorosament amb l'atemptat de fa uns dies de Mogadiscio que fa ver quasi cent morts. Quan tenia 14 anys va emprendre un viatge que havia de ser la seva salvació però va quedar atrapat a l'infern de Líbia durant anys entre centres de detenció i de tortura primer, i en mans de traficants de persones després. Finalment, el juliol de 2017, va arribar a Itàlia: "Avui parlo sis idiomes i domino molts oficis. Dues paraules m'han acompanyat i m'han ajudat a no rendir-me: l'esperança i la pau. El que més m'ha sorprès d'Itàlia és que pots passejar tranquil·lament sense perill que t'agredeixin. Vaig rebre l'ajuda de Sant'Egidio, però ara amb la Comunitat he començat a ajudar els altres, els necessitats".

Al final, el president de Sant'Egidio, Marco Impagliazzo, ha destacat la importància d'una movilització tan gran, no només pel nombre, sinó també per la presència de totes les generacions: "És un poble que junt comença l'any seguint l'estel de la pau" i que està disposat a defensar-la en un món ple de contraposicions: "Sempre cal defensar la pau, perquè, si no ho fem, els poderosos la trepitgen. No estem destinats a viure en una cultura de l'enfrontament. La pau és el futur. Som aquí també en nom d'aquells que pateixen per les guerres d'aquest món: hem d'escoltar la seva set de pau. Cadascú de nosaltres pot fer molt. Que la dècada que comença sigui una dècada de pau".

Els noms dels països en guerra, que desfilen fins a la plaça de Sant Pere, com Síria, Afganistan o Somàlia, recorden el treball –molt– que queda per fer. Però una gran pancarta, ben visible sota la finestra del Papa, diu: "Tot pot canviar".


Vídeo de la Marxa "Pau arreu de la terra" de 2020 de Roma