A Ciutat de Mèxic, pobresa i fam després de la pandèmia: Sant'Egidio multiplica el seu compromís

S’han distribuït més de mil paquets per setmana per a famílies amb molta dificultat

 

 

La pandèmia del COVID-19 ha buidat completament el Passeig de la Reforma, una de les àrees més importants de Ciutat de Mèxic, entre gratacels i hotels de luxe.

 

Des de dalt d'aquests edificis ja no es veu ningú, excepte els dilluns i dimecres al vespre: aquests dos dies es forma una filera molt llarga que ocupa tota una mançana. Són els pobres de la capital que esperen rebre menjar dels voluntaris de la Comunitat de Sant'Egidio.

 

"Els dimecres abans de la pandèmia, ajudàvem a unes 200 persones", ens diu en Cèsar, "mentre que ara, a causa del coronavirus, el compromís s'ha quadruplicat: distribuïm 500 sopars els dilluns i 500 els dimecres des de les vuit del vespre fins les deu de la nit". A més dels aliments, s'administra gel antibacterià i es mesura la temperatura a tothom.

 

"Fa només un mes que vinc aquí, una amiga em va convidar perquè aquí reps ajuda", diu Efe, una dona de seixanta anys que desafortunadament avui ja no pot guanyar-se la vida tal com feia abans, recollint i venent a pes ampolles de plàstic.

 

 

AUGMENT DE LA POBRESA

 

Segons dades oficials, més de 50 milions de persones viuen per sota el llindar de la pobresa al país, el 41,9% de la població.

 

La pandèmia ha deixat 6.090 morts i 56.594 casos confirmats (dades del 21 de maig de 2020). El Consell Nacional per a l'Avaluació de Polítiques de Desenvolupament Social (Coneval) ha estimat que fins a 10 milions més de mexicans podrien estar en la pobresa.

 

Antonio, que té uns cinquanta anys, diu: "Hi ha bastantes persones aquí a la cua a causa de la desocupació a Mèxic. Hi ha molt poca feina. Algunes companyies han tancat i moltes persones han perdut els seus llocs de treball".

 

 

AMB L'ESTÓMAC BUIT

 

També hi ha la Minerva, una dona de mitjana edat i el seu fill. El seu principal ingrés prové dels tianguis (mercats de carrer) que, actualment, "molts han tancat a causa d'això del coronavirus".

Minerva no deixa de mirar la cua que avança. "Aquí ens movem ràpid, però hi ha altres llocs on el menjar no arriba", explica amb un somriure.

 

Els voluntaris de la Comunitat de Sant'Egidio no volen deixar ningú sol. Efe, Antonio, Minerva, ...

"Quan et preocupes per algú, quan et preocupes per algú a qui ningú el mira, això vol dir començar a restaurar la dignitat de les persones. Això és el més important. Hi ha moltes persones plenes d'esperança que diuen -No estic sol, no ens han oblidat-, això et fa pensar."

 

MIRA ELS VÍDEOS