Andrea Riccardi, Comunitat de Sant'Egidio: Crida perquè es declari un alto el foc i KíIv sigui proclamada "ciutat oberta". FIRMA ONLINE

En aquestes hores dramàtiques per a la capital d'Ucraïna, Andrea Riccardi i la Comunitat de Sant'Egidio, amb el següent manifest al qual es pot adherir tothom, llancen la proposta d'arribar a un immediat alto el foc i de proclamar de manera urgent Kíiv com a "ciutat oberta":
 

Crida per salvar Kíiv

Kíiv, capital de tres milions d'habitants, avui és un camp de batalla a Europa.

La població civil, indefensa, viu en una situació de perill i terror mentre busca protecció als refugis subterranis. Els més febles, des dels ancians fins als infants, o les persones sense llar, estan encara més exposats. Ja hi ha hagut les primeres víctimes civils.

Kíiv és una ciutat que representa un gran patrimoni cultural. No es pot pensar en la cultura europea, en la història d'Europa sense Kíiv, de la mateixa manera que no es pot pensar en la cultura russa, en la història de Rússia, sense Kíiv. La ciutat, amb tots els seus monuments, conté conjunts que són patrimoni de la humanitat.

Kíiv és una ciutat santuari per a molts cristians, en primer lloc per als cristians ortodoxos de tot el món. A Kíiv, va començar la història de fe dels pobles ucraïnès, bielorús i rus. A Kíiv na néixer el monaquisme ucraïnès i rus. El gran monestir de la laura de les coves que domina des de la muntanya el gran riu Dnièper és un lloc sagrat i mil·lenari de peregrinació i pregària. Kíiv és una ciutat de gran valor per a tot el món cristià.

El destí de Kíiv no deixa indiferents aquells que, des d'Orient fins a Occident, miren i viuen apassionadament la ciutat i la seva gent. Després de Sarajevo, després d'Alep, no podem tornar a ser testimonis del setge d'una gran ciutat. Els habitants de Kíiv demanen un impuls d'humanitat. El seu patrimoni cultural no pot estar exposat al perill de destrucció. La santedat de Kíiv per al món cristià exigeix respecte.

Implorem a aquells que poden decidir abstenir-se d'utilitzar les armes a Kíiv que declarin un alto el foc a la ciutat, que proclamin Kíiv com una “ciutat oberta”, que no ataquin els seus habitants amb la violència de les armes, que no violin una ciutat que avui tota la humanitat mira. Que aquesta decisió faciliti una negociació per aconseguir la pau a Ucraïna.
 

Andrea Riccardi
Comunitat de Sant'Egidio