Andrea Riccardi, Sant'Egidio: oproep tot een staakt-het-vuren en tot het uitroepen van Kiev als "open stad"

In deze dramatische uren voor de hoofdstad van Oekraïne, lanceren Andrea Riccardi en de Gemeenschap van Sant'Egidio, met het volgende manifest - dat door iedereen kan worden onderschreven - het voorstel om tot een onmiddellijk staakt-het-vuren te komen en Kiev zo snel mogelijk uit te roepen tot "open stad":
 

Een appel voor de redding van Kiev

Kiev, een hoofdstad van drie miljoen inwoners, in Europa, is op dit moment een slagveld.

De weerloze burgerbevolking leeft in een gevaarlijke situatie, in doodsangst, terwijl zij onderdak vindt in ondergrondse schuilkelders. De zwaksten, van ouderen tot kinderen en daklozen, worden nog meer bedreigd. Er zijn al de eerste burgerslachtoffers.

Kiev is een stad met een groot cultureel erfgoed. Men kan zich de Europese cultuur, de geschiedenis van Europa, niet voorstellen zonder Kiev, net zomin als men zich de Russische cultuur, de geschiedenis van Rusland, kan voorstellen zonder Kiev. De stad herbergt, naast vele monumenten, werelderfgoed.

Kiev is een heilige stad voor veel christenen, in de eerste plaats voor orthodoxe christenen in de hele wereld. De geschiedenis van het geloof van de Oekraïense, Wit-Russische en Russische volkeren begon in Kiev. Het Oekraïense en Russische kloosterwezen is in Kiev ontstaan. Het grote Holenklooster Lavra op de heuvel boven de grote rivier de Dnjepr is een duizend jaar oud heilig bedevaarts- en gebedshuis. Kiev is een kostbare stad voor de hele christelijke wereld.

Het lot van Kiev laat degenen die, uit Oost en West, met passie en betrokkenheid naar de stad en haar bevolking kijken, niet onverschillig. Na Sarajevo, na Aleppo, kunnen we de belegering van een grote stad niet meer meemaken. De mensen van Kiev vragen om een schok van menselijkheid. Haar culturele erfgoed mag niet worden blootgesteld aan het risico van vernietiging. De heiligheid van Kiev voor de christelijke wereld eist respect.

Wij dringen er bij degenen die daarover besluiten op aan, af te zien van het gebruik van wapens in Kiev, een staakt-het-vuren in de stad af te kondigen, Kiev tot "open stad" uit te roepen, de inwoners niet met wapengeweld te treffen, geen geweld te plegen tegen een stad waar de hele mensheid vandaag naar kijkt. Moge deze keuze vergezeld gaan van de hervatting van de onderhandelingen om vrede in Oekraïne te bewerkstelligen.

 

Andrea Riccardi
Gemeenschap van Sant'Egidio