news

Una carta de Karol Wojtyła en memòria del seu amic Szczęsny Zachuta, assassinat pels nazis el 1944, un dels records que es conserven a la Basílica de Sant Bartomeu

14 Juny 2022 - ROMA, ITÀLIA

MártiresSan Bartolomé a la Isla Tiberina

La cerimònia de lliurament va ser el dimecres 15 de juny a les 19:45 h i va ser presidida per monsenyor Jan Romeo Pawlowski

Comparteix-Ho

La família de Szczęsny Zachuta, amic i company d'estudis de Karol Wojtyła al seminari clandestí de Cracòvia, va lliurar el 15 de juny a les 19.45 una carta que Wojtyła els va escriure. Szczęsny Zachuta va ser assassinat pels nazis el 1944, i la carta es guardarà a la basílica de Sant Bartomeu, lloc memorial dels màrtirs dels segles XX i XXI.

La carta autògrafa és la resposta de Wojtyła a les felicitacions que va rebre pel seu nomenament com a bisbe auxiliar de Cracòvia el 1958. Els nets de Szczęsny Zachuta, de qui es desconeix fins i tot el lloc on és enterrat, han donat la carta a la basílica de Sant Bartomeu.

Szczęsny va ser l'amic més íntim de Wojtyła —com ell mateix escriu— durant els seus estudis teològics clandestins, quan el futur papa treballava com a obrer de Solvay. Al mateix temps, va participar activament en el moviment de resistència, en l'organització d'escoltes dels “Rangs Grisos”, i va ajudar els jueus que eren perseguits. Detingut pels alemanys el 13 d'abril de 1944, va ser empresonat a Cracòvia, on probablement va ser afusellat. El seu nom apareix a la llista de condemnats a mort el 6 de juny de 1944, però es desconeix el lloc del seu enterrament.

Els nets han demanat que la carta es guardi a Sant Bartomeu, que “es convertirà en la seva tomba simbòlica, un lloc especial, que el seu amic Joan Pau II va dedicar a la memòria dels màrtirs del segle XX”.

Benvolguda senyora
i estimat sacerdot!
Em commou sincerament la carta de la mare i el germà del difunt Szczęsny, el meu millor amic durant els meus estudis teològics clandestins. Llavors jo treballava com operari a Solvay i sovint em vaig reunir amb Szczęsny, la majoria de vegades a l'església, i amb el difunt Jan Tyranowski, que era el nostre guia espiritual. Els recordo bé, a vostè i a la seva germana: els vaig visitar més d'una vegada. En aquells anys, la terrible crueltat dels ocupants va endur-se en Szczęsny. Avui, quan Nostre Senyor m'ha permès assolir la plenitud del sacerdoci aquí a la terra, no puc evitar recordar el meu germà més estimat, el camí del qual cap al sacerdoci es va interrompre just al principi.
Per això, els agraeixo encara més la carta que m'han escrit i les felicitacions que em transmeten. També hi trobo la intercessió del difunt Szczęsny
Déu us beneeixi
+Karol Wojtyła, Bisbe